FOTO'S UIT DE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE 1974 II

Door Niels in Agrifoto Foto's, dinsdag 6 februari 2024 19:00

In februari wordt er uiteraard teruggeblikt op de afgelopen Landbouw RAI. Daar had onder andere de hydraulische trekker van Lely zijn primeur. Daarnaast zijn er veel nieuwe werktuigen te behandelen in zowel het februari- als maartnummer van het blad.
image
Veel nieuws op de Landbouw RAI waaronder ook trekkernieuws. De Lely Hydro 150 is voorzien van een 152 pk Ford motor, die brengt 140 pk via de aftakas en 90 pk via de wielen over. De hydrostatische transmissie heeft 2 rijbereiken van 0 tot 12 en van 0 tot 33 km/u. De zitting, stuur en bediening kunnen 180 graden worden gedraaid.

image
Eén van de nieuwe Same trekkers, de Panther. Hij heeft een 5-cilinder motor die 83 pk levert.

image
Model van een verende trekkercabine. De cabine met alle bediening is via een parallellogramconstructie op de trekker bevestigd om trillingen te isoleren. Het is een studiemodel van het ILR en de Technische Universiteit Delft.

image
De Sampo M260 messeneg heeft 4 schuin geplaatste assen met messen. Voor transport worden de elementen samengevouwen
door achteruit te rijden.

image
De Lely Cultiterra is een 4 meter brede combinatie van een vastetandcultivator en rotorkopeg.

image
De pneumatische kunstmeststrooier van Lely heeft een werkbreedte van 12 meter en 950 liter bak.

image
De Vicon Penton 5000 Automatic heeft een hydraulisch aangedreven pendelmechanisme en schuimdottenmarkeur aan een uitklapbaar boompje.

image
De Gaspardo pneumatische zaaimachine die Boeke-Heesters uit Italië importeert.

image
Microsem granulaatstrooiers op de precisiezaaimachine van Monosem.

image
Prototype van een 2-rijïge pootmachine voor voorgekiemde aardappelen van Cramer. Snaren onderin brengen de aardappelen naar 4 banden met pootbakjes.

image
Eén van de nieuwe grondontsmetters met 2 scharen en een werkbreedte van 1,50m en aangedreven rol. De Climax CD2 wordt door Zijlstra en Bolhuis gebouwd.

image
De PZ Harvall zelfrijdende oogstmachine uitgerust met een 4,80m brede cirkelmaaier. Capaciteit is 5 hectare per uur. De machine heeft een 170 pk DAF motor.

image
De PZ CKC 165 maaier met kneuzer. Deze bewerkt steeds de voorgaande gang en is hydraulisch opklapbaar. De kneuzer kan ook door een opraapwagen worden vervangen.

image
Het spreidmechanisme van de maai-kneuzer van Vicon is gewijzigd. Hij meet 165cm.

image
De Lelyrondo 270 met een gelijknamige werkbreedte van 2,70 meter. De 32 dubbele tanden zijn aan een cirkelvormig kleed bevestigd.

image
De Kaweco KW 4000 Mais-Jet is een product van Kamps de Wild. Het is een 4-rijïge maïshakselaar samengesteld uit twee 2-rijïge Claas Jaguar hakselaars. Het hydrostatisch aandrijfwerk komt van een Claas Dominator. Hij wordt door een 250 pk OM diesel aangedreven. De machine kan ook met een 3,3m pick-up worden uitgerust.

image
Na Vicon, Amac en Krakei is er ook een zelfrijdende aardappelrooier van Wühlmaus. Deze worden door Leonard Lang geïmporteerd. Met een variator kan de kettingsnelheid traploos worden geregeld.

image
De nieuwe Kuiken zelfrijdende bietenrooier is voorzien van hydrostatische aandrijving. Het kop- en rooimechanisme is gelijk aan de bekende Kuiken rooiers. De bieten komen op zwaden van 6 rijen ipv 12 rijen te liggen.

image
De zelfrijdende Rustica bietenrooier op de stand van Boeke-Heesters.

image
Een fraaie zelfrijdende machine op de RAI was deze ‘vacuümmestzuiger’ van Kamps de Wild (Kaweco). Deze heeft een hydrostatische aandrijving, 11.000 liter tank en hydraulisch beweegbare zuigbuis.

image
Michelin 24-20,5 radiaalband onder een Welgro mesttank als vervanger voor de vliegtuigband.

image
Pendelassen onder de Miedema stalmeststrooier. De banden zijn 11.50/80-15 en 2 aan 2 bevestigd aan een pakket bladveren. Deze laten een pendelende beweging toe.

image
De New Holland 27 siloblazer heeft een toevoermechanisme met een snel draaiend schoepenrad.

image
Een nieuwe General 20.00-20 16 ply band met de eigenschappen van een vliegtuigband.

image
Twintig jaar praktijkschool voor Landbouwtechniek. Ter ere van dit jubileum werd door Fa. Sieberg te Ede een 4-cilinder Deutz motor aangeboden. Van links naar rechts: Directeur PSL De Boer, Van Boven (Sieberg), Van Genderingen (Sieberg), Reiss (Deutz) en Bakker (voorzitter PSL).

image
In een achtergrondartikel wordt ingegaan op de perspectieven voor zware wieltrekkers. Dat zijn trekkers van boven de 70 pk. Naast grondbewerkings- en oogstmachines vraagt ook het transport steeds meer vermogen, zoals deze bijzondere Deutz Intrac met zwanenhals kipper van Legras.

image
Onder gunstige omstandigheden kan met deze John Deere 7520 (210 pk/175 pk aan de aftakas) met een 8,5m brede cultivator 4 hectare per uur bewerken. Hij is van het landbouwbedrijf van de Gemeente Groningen aan de Dollar. Hier wordt 520 hectare bewerkt.

image
In het artikel ‘hydrauliek in de landbouw’ wordt deze brochurefoto van Carlo Pesci getoond. Hydrauliek is niet meer weg te denken.

image
Het nieuwe filiaal van Van Driel en Van Dorsten te Deurne.

image
Een ingezonden foto van R. v.d. Berg te Rilland op de voorpagina. Een Bolinder-Munktell in 1 werkgang aan het land klaarleggen en zaaien met een 3m Lely rotorkopeg en Nordsten zaaimachine.

image
Half januari werd in West-Duitsland een demonstratie uithalen van kuilvoer gehouden. Hier de Mengele F2800 frees.

image
De Schäffer Hydrex.

image
De Silostar van Van Lengrich.

image
De Silostar zonder blok kuilvoer.

image
De Hydra-Silo van Boy aan de voorlader van een John Deere.

image
Brinkmann en Niemeyer importeert de Tryco zelfrijder uit de USA op Terra Tyres. De opgebouwde kunstmeststrooier heeft 7 ton inhoud. De machine wordt door een 210 pk Cummins aangedreven. Hij kost 86.000 gulden.

image
Klauwvork voor 8 pakken met 2 extra hakenbalken van Th. Meyer te Lellens.

image
Bijpassende Meyer pakkenslede voor 8 pakken.

image
Veldkoning te Roermond toont de zware Renault trekkers van 75-140 pk die nog niet op de RAI stonden maar wel op de Sima. Ze hebben MWM luchtgekoelde motoren.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.