FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: MARCO KOK

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 7 januari 2024 14:00

Een heel andere reportage met oude foto's deze keer. We zien namelijk een loonbedrijf dat gespecialiseerd was en is in de teelt van bloembollen en groente. In West-Friesland gingen trekkers met de boot naar het land. Dat levert een unieke mechanisatie op.
image
Grondlegger van het loonbedrijf is Freek Kok. Freek was tuinder in Bovenkarspel (N-H.). Begin jaren 30 werd hij met zijn zoon Dorus actief in het loonwerk. In 1932 werd een Simar tweewielige freesmachine gekocht. In 1937 werd loonbedrijf D. Kok & Zn. officieel gesticht.

image

image
Uiteindelijk gingen 4 zonen van Freek in het bedrijf werken. Het machinepark werd vooral met tweewielige trekkers uitgebreid om werkzaamheden in de bollenteelt uit te voeren. Vanaf de jaren 50 mechaniseerde het werk steeds meer.

image
Hier het planten van de bollen die hier nog worden ingeploegd.

image
Het bedrijf Excelsior in Bovenkarspel werkte aan een machinale plantmachine voor tulpenbollen. Dorus Kok werkte mee aan het ontwikkelen van een goed werkende machine. Het resultaat is deze zelfrijdende machine die 3 regels op een bed plant. In 1 ommegang konden 6 regels op een bed van 175cm worden geplant.

image
Frezen en vervolgens planten met de machine van Excelsior.

image
Er waren o.a. 3 Anzani's en 1 Hummel op het bedrijf in de jaren 50. Iedere trekker kreeg zijn eigen naam: Overschotje, Hommel, Tarzan en Charly.

image
In die tijd bestond de polder nog uit allemaal eilandjes die alleen per schuit bereikbaar waren. De tuinbouwtrekkertjes waren ideaal om per boot te vervoeren.

image

image
Het eerste bedrijfspand.

image
Aardappelen bespuiten ging ook met de schuit.

image
De vraag naar meer mechanisering bleef bestaand. In 1959 kocht het loonbedrijf zijn eerste trekker op 4 wielen: een David Brown 25D. Zijn bijnaam was 'Jumbo'. Ten opzichte van de tweewielers was het een flinke trekker.

image
Kok bleef het merk trouw. Een DB 850 met nieuwe Vicon roterende spitmachine wordt de schuit afgereden.

image

image
In 1961 ging het bedrijf verder onder de naam Gebr. T.H. & F. Kok. De tuinbouwtak werd vaarwel gezegd. Er kwamen steeds meer wieltrekkers voor de bollenteelt, veelal David Brown.

image
De latere eigenaar Marco Kok, die vanaf 1982 in het bedrijf kwam, op een nieuw uitziende DB 996.

image
Spitten nu met een DB 990.

image
Deze Schlüter, hier bezig met een Rumptstad 3-schaar, was met zijn 80 pk de zwaarste trekker op het bedrijf. Deze kon nog met een schuit worden vervoerd. In de jaren 70 werd de 'vaarpolder' met hulp van de ruilverkaveling omgezet in een 'rijpolder'. Zo konden ook grotere trekkers en zwaardere machines worden gebruikt.

image
Toen Freek Kok in 1984 plotseling overleed ging Marco alleen verder met loonbedrijf Fa. Kok. Het specialiseerde zich in de grondbewerking voor tuinbouwgewassen, de bollenteelt en andere kleinschalige teelten. De constructie van machines zat in het bloed. Zo werd ook deze nettenplanter zelf gebouwd. Nog steeds worden zelf machines gebouwd of aangepast. Anno 2024 zijn er 6 plantcombinaties op het bedrijf. In 2022 zijn medewerkers Bart Kamper en Martijn Rood in het bedrijf gekomen.

Kijk voor meer bedrijfsinformatie op de website van Firma Kok.

REACTIES

comment Door Bollenbouwer op dinsdag 9 januari 2024 19:40 quote
Laatste 20 jaar geen foto's gemaakt
comment Door Niels (Administrator) op woensdag 10 januari 2024 19:37 quote
Bollenbouwer schreef: Laatste 20 jaar geen foto's gemaakt Dan gaat het met de telefoon, nieuwe telefoon of kapot en foto's weg...

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.