FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1973 IV
Door Niels in Ingekomen Foto's, woensdag 10 mei 2023 19:00
Groot trekkernieuws in het meinummer van 1973. Mercedes-Benz lanceerde namelijk de MB Trac en dat was groot nieuws. Het was het begin van een legende. Ook zien we nieuws van de Italiaanse beurs in Verona en machines die zijn gedemonstreerd.
Op de voorpagina van het meinummer prijkt de gloednieuwe MB Trac 65/70 aan het werk met een Amazone zaaimachine en kipbak.
De introductie door Daimler-Benz is groot nieuws. Begin april heeft de landbouwpers kennis kunnen maken met de trekker. In mei wordt hij voor het grote publiek getoond tijdens de DLG in Hannover. De trekker wordt in Gaggenau gebouwd waar ook de Unimog vandaan komt. Hier een Kleine Maxicorn maïszaaimachine achter de trekker. Op het laadplatform van 1500 kg kunnen zakken zaad en kunstmest worden meegenomen. Let op het rolluikje aan de achterzijde!
In actie met een veldspuit. In 1945 is Daimler-Benz gestart met ontwikkeling van de Unimog, die in 1951 het levenslicht zag. Omdat de trekker niet in alle Europese landen als landbouwtrekker wordt erkend (en daardoor buiten de wegenbelasting valt) komt de MB Trac als alternatief. De gewichtsverdeling is vergelijkbaar. De 3,78 liter watergekoelde motor levert 65 pk. Een compressor (en dus luchtremmen) zijn standaard. Dit jaar worden er 500 gebouwd gevolgd door 2500 stuks in 1974. De prijs bedraagt omgerekend zo’n 35.000 gulden. Aan zwaardere types wordt al gewerkt.
Om gras sneller te drogen is kneuzen een opkomende techniek. Hier een Kuhn maaier met kneuzer uitgerust.
Het ILR voerde in 1972 in het hele land onderzoek uit naar tastdunners in bieten. De machine werkt goed maar is onberekenbaar. Ook het weer is vaak een struikelblok. Hier de Fähse Monomat S.
In het akkerbouwgebied ten zuiden van Parijs moet geregeld beregend worden. Boeren zoeken er naar meer capaciteit. Hier een machine met een 54 meter brede draaiende boom. De trekker wordt alleen voor het verplaatsen gebruikt.
Prototype van Bancilhon met een eigen motor voor het verplaatsen en hydrostatisch aangedreven wielen. Onder het frame is 2 meter vrije ruimte.
Bij de Irrifrance Typhon is de slangenhaspel draaibaar op het onderstel. De sproeier werkt maximaal 33 meter breed.
De Irrigator heeft een haspel voor 500 meter slang met een 7mm sproeier.
De sproeier va de Irrigator die een werkbreedte heeft van 33 meter.
Irrimatic EL die om een vast punt op de achtergrond draait. Zo bewatert hij 390 meter. De wielen worden elektrisch aangedreven en iedere 10 meter bevindt zich een sproeier. Met een aanschafprijs van 170.000 gulden verwacht LM niet dat er belangstelling in ons land zal zijn.
Rijdend lossen over de kuil. Het gebruik van de voordroogmethode voor de ruwvoerwinning neemt toe in ons land.
De trekker moet voor het aanrijden voorzien zijn van een veiligheidsbeugel en dubbele wielen en een gewicht in de hefinrichting. Een Fordson Major uitgerust met Sirocco beugel zien we hier.
Fox zelfrijdende hakselaar. Afgelopen jaar hebben 116 zelfrijdende veldhakselaars in Nederland gewerkt voor de maïsoogst. Van dit aantal is ongeveer de helft ook in gras actief.
Een grote capaciteit is vereist op de kuil bij het werken met een hakselaar. Hier een Lien grasvork met afschuifbord.
Hoge kuilhopen opgezet met grasvork op een verharde plaat.
De Italiaanse Fiera di Verona heeft zijn 75e editie achter de rug. De nieuwe 120 pk Same Buffalo heeft een geïsoleerde veiligheidscabine. Hij heeft een 6-cilinder luchtgekoelde lijnmotor. De eerste exemplaren arriveren in de herfst in ons land. Same exposeert ook rupstrekkers nu het Lamborghini heeft overgenomen.
Een nieuwe 98 pk Carraro met 12-versnellingen vooruit en een drietoerige aftakas.
De zware Badalini Vibrater cultivator die door de aftakas in trilling wordt gebracht zodat deze volgens de fabrikant lichter trekt.
De Gallignani hakselaar kan nu ook achter een trekker worden gebruikt om snel af te nemen. Een extra stuurwiel is aanwezig op de Fiat 1000 DT.
Mengele Jumbo silofrees voor het uithalen van sleufsilo’s.
De nieuwe Arbos 125 maaidorser heeft een 10 tot 14 voet maaibord en een conventionele opzet.
Muti-Amos voerwagen met dwarsafvoer en menger voor gehakseld kuilvoer.
Drager voor kleine hopen gemaakt door de Hesston Stakhand.
Mengmestwagen van Bazzoli met grote 16.00-25 grondverzetbanden.
Cosma freesboot voor het wegfrezen van waterplanten.
De Schipper hefmast heeft een laadhoogte van ruim 2 meter zodat 2 stapels op elkaar gezet kunnen worden. Met de sideshift kan de stapel zijdelings tegen de vorige worden gedrukt.
Schipper bouwt al enkele jaren de hefmast. Stapels kunnen worden opgenomen en weggezet. Het systeem wordt ook veel in de VS toegepast.
Met de nieuwe Mentor kuilvoeruithaler kan een blok van ca. 700 kilo worden afgesneden. De machine wordt gebouwd door Gebr. de Haan te Oosterzee.
Bij de machine wordt het kuilvoer afgesneden door een hydraulisch bediende schop.
De nieuwe grotere uitvoering van de Strautmann Silofox die 150 kg meer voer kan meenemen.
De nieuwe Fox 6600 veldhakselaar die Brinkmann en Niemeyer importeert. Deze vervangt het type 457. De machine is op veel punten verstevigd. Zo is er een nieuwe versnellingsbak.
De Wühlmaus 2011 eenvoudige aardappelrooier met dwarstransporteur en een egelband. Handelsmaatschappij Bekkering te Goes is importeur van het nieuwe model. Een prototype heeft reeds vorig jaar in ons land gewerkt. Hij kost 24.950 gulden.
De Wühlmaus 644 is een 1-rijïge bunkerrooier en kost 17.820 gulden.
Sinds kort is Brinkmann en Niemeyer importeur van het Duitse Becker. Het programma omvat werktuigencombinaties en precisiezaaimachines. Hier de Ratiomat met opklapbare zijelementen.
REACTIES
Door niewiem op vrijdag 12 mei 2023 07:33
wederom heel mooi. Ik wacht op Liempde 1975 0f 1976, daar stond onze Ford 5000 voor de pomp van de Wright Rain regenhaspel
Door Niels (Administrator) op vrijdag 12 mei 2023 08:53
Ik heb vast even gespiekt maar helaas, geen foto van jullie 5000 in die serie.
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.