FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1972 VIII

Door Niels in Ingekomen Foto's, dinsdag 2 mei 2023 19:00

Eén maand hebben we nog resterende in het jaar 1972. Centraal in dit decembernummer staan de trekkers en ploegen die werden gedemonstreerd tijdens de 'nationale ploegmanifestatie' in Oostelijk Flevoland. Vooral de zware wieltrekkers vielen op.
image
Deze artistieke foto prijkt op de voorpagina van het laatste nummer van LM voor 1972. Daarmee is het gelijk de kerstpuzzel: Wat is hier te zien? Antwoord: Het gaat om het opbouwen van een torensilo, van onderaf gezien. Dit is tevens het eerste nummer van LM met een kleurenpagina. Het gaat om de achterkant: Een kleurenadvertentie van PZ.

image
Nu inkuilen of ‘kuilhopen’ steeds populairder zijn bij veehouders komt ook het vraagstuk van uitkuilen. Hier een Wifo kuilgrijper aan de voorlader. De grijper heeft 3 messen met een hydraulische cilinder.

image
Kronenburg/Reco kuilgrijper aan een achterlader.

image
Fauchaux voorlader me kuilvoervork aan een Renault 56 trekker.

image
Lien kuilvoervork met hydraulisch bediende bovenklem.

image
Bij een voorlader moet de achterzijde van de trekker wel worden verzwaard.

image
Silofox kuilsnijder. De firma Strautmann uit Laar bouwt de machine die Zonna te Beilen importeert.

image
Mentor kuilsnijder.

image
De redactie van LM bezocht de fabriek van Case in het Franse Vierzon. Daar werden de grondverzetmachines gedemonstreerd.

image
De Case DC trekker van 1939. Case begon in 1892 met de productie van trekkers in Noord-Amerika. Vanaf 1957 werden wiel- en rupstrekkers in Europa geproduceerd.

image
Case W24 wiellader.

image
In Engeland heeft de firma Howard een balenpers gebouwd die pakken van een halve ton kan persen. Op een speciale wagen worden ze geladen. De vloer is beweegbaar.

image
Tijdens de nationale ploegmanifestatie in Oostelijk Flevoland werd een demonstratie met zware wieltrekkers gehouden. Een trekker boven de 71 pk aftakasvermogen wordt als zwaar betiteld. Hier de 100 pk International 1046 die een 2,80m brede 8-schaar Kverneland trok.

image
De 145 pk Ford County 1454 die met een 6-schaar Dowdeswell bovenover reed en een behoorlijke snelheid behaalde.

image

image
Een 103 pk John Deere 4020 met HFWD die weinig moeite had met de Rabe Werk 7-schaar rondgaande ploeg.

image
De 100 pk Fiat 1000 DT leverde goede prestaties met een half-gedragen 2 meter brede Lemken 5-schaar wentelploeg.

image
Een 80 pk Renault R 96 met een 1,6m brede rondgaande Rumptstad 4-schaar ploeg.

image
Een 84 pk Unimog met 4-schaar rondgaande Rumptstad ploeg.

image
De 80 pk Deutz D 8006 demonstreerde een 2,10m snelspitmachine

image
Door de komst van nieuwe pootmachines met een grote capaciteit neemt de interesse in de verwerking van los pootgoed toe. De Gebr. van der Meer te Zuidland gebruiken een speciaal gebouwde voorraadbak die aan de voorlader van de David Brown trekker is bevestigd.

image
De Firma De Feijter te Breskens poot jaarlijks 250 ha aardappelen met een Gruse Speciaal pootmachine die is omgebouwd tot getrokken machine met één grote bunker. Deze wordt gevuld door een zelfrijdende Atlas kraan. Hier met aangekoppelde wagen waar vandaan de ‘dieplepel’ wordt gevuld.

image
De dieplepel gedeeltelijk gevuld met pootgoed wachtend op de pootmachine. De Atlas 1200 kraan kan de machine in 25 seconden vullen. Per keer worden 2 wagens met ruim 10 ton pootgoed naar het land gebracht.

image
Nadat de pootmachine op de kopakker is gedraaid wordt de bunker gevuld. Per half uur kan zo 0,5 hectare extra worden gepoot dan voorheen. De pootcapaciteit ligt op 1,20 hectare per uur. Een loonbedrijf (J. de Nood Waterlandkerkje) wordt ingehuurd voor deze klus om op kosten te besparen. Immers, hier is een kraan al aanwezig op het bedrijf.

image
‘Same, een pionier op trekkergebied’ kopt LM. In oktober bracht een groep Nederlandse landbouwjournalisten een bezoek aan de fabriek in Treviglio onder leiding van Cebeco. De voorloper van de Same is deze Cassani 40 pk trekker met een 2-cilinder motor. Hij is gebouwd in 1927 en één van de eerste trekkers met een dieselmotor.

image
Een van de montagelijnen in het Italiaanse Treviglio. De fabriek werd in 1956 gebouwd waar 13.000 trekkers worden gebouwd. In 1972 nam Same Lamborghini over en het werkt samen met White Oliver. Cebeco importeert het merk sinds 1959. Vermeldenswaardig is dat Same al sinds de jaren 50 trekkers met vierwielaandrijving bouwt. Thans wordt 57% van de geproduceerde trekkers hiermee uitgerust. In ons land heeft Same begin jaren 70 een marktaandeel van 5%. Goed voor 500 nieuwe trekkers per jaar. (Detail: in 2019 werd 1 nieuwe Same trekker verkocht in Nederland).

image
Het paradepaardje van Same is de 98 pk Drago met een 6-cilinder luchtgekoelde V-diesel die 98 pk levert.

image
Eind oktober heeft Vicon Nieuw-Vennep afscheid genomen van Herbert Visser die het bedrijf 40 jaar ontwikkelde. Een uniek figuur in de landbouwmechanisatiewereld, zo wordt hij door LM omschreven. Herbert begon met een smederij annex loonbedrijf die zijn moeder na de dood van haar man moest voortzetten aan de Hoofdweg te Haarlemmermeer. De ‘grote stoot der ontwikkeling’ werd gegeven door de halfautomatische aardappelpootmachine. De smederij ging Vissers Constructie Nieuw-Vennep heten. Een ander belangrijk moment was de introductie van de Vicon-Lely harkkeerder. Ook de pendelstrooier (een Italiaans ontwerp) werd een wereldsucces.

image
Luchtfoto van landbouwmechanisatiebedrijf Kramer in Burgerbrug die met 500m² is vergroot. Naast het dealerschap van Zetor verkoopt W.N. Kramer & Zn White Oliver.

image
Dit jaar (1972) is het aantal zelfrijdende veldhakselaars in Nederland opnieuw fors uitgebreid. Deze foto toont de 6 laatste New Holland machines die door Van Driel en Van Dorsten voor dit seizoen aan loonwerkers worden afgeleverd. Vijf machines hebben een 3-rijïg voorzetstuk en 1 is voorzien van een opraper.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.