FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1972 IV

Door Niels in Ingekomen Foto's, maandag 24 april 2023 19:00

Opvallend veel aandacht voor de gloednieuwe Deutz Intrac die revolutionair wordt genoemd. Deze werd op de DLG show gelanceerd. In het juninummer wordt stilgestaan bij de grondbewerking met vastetandcultivator en er zijn nieuwe machines.
image
De gloednieuwe Deutz Intrac 2005 wordt revolutionair genoemd door het blad en bereikte zelfs de voorpagina. Ook hoofdredacteur Crucq wijdt er zijn voorwoord aan: ‘Krijgen we toch een ander soort trekker?’

image
Sinds 10 jaar werken er in Nederland opraapwagens en de techniek zit niet stil. Hier de Miedema LT die door het ILR is beproefd.

image
Bij het lossen is de bodemvrijheid van belang, zo wordt geconcludeerd. We zien een Massey Ferguson 65 voor een Strautmann LBT 19.

image
Nieuw is de Colos doseerinstallatie voor hooi. Cebeco uit Steenwijk brengt deze machine in de handel. De machine wordt door J. Hassing machines in Overdinkel gebouwd.

image
Boeke en Huidekoper te Haarlem liet op de RAI deze nieuwe Hercules kipwagen zien. Hij is er met laadvermogens van 6, 8 en 10 ton. Kiepen gaat via zijn eigen hydraulisch systeem.

image
Motrac te Zutphen is importeur van Mengele. Nieuw bij hun is de 5- en 6-tons ES500 en ES600 meststrooier.

image

image
Machinefabriek A. Tebbe & Co bouwt een zelfrijdende veldhakselaar met 2-rijïg voorzetstuk. Dit is een Rivierre-Casalis H 500 hakselaar. In de zelfrijder ligt een Ford 6 cilinder motor met 121 pk. De fabriek verkoopt ze zelf in ons land.

image
Hoegen Dijkhof heeft een nieuwe serie veldspuiten, het type 110. Ze zijn er met werkbreedtes van 6, 8 of 10 meter en hebben een tankinhoud van 500 liter.

image
Op de aanstaande DLG-tentoonstelling in Hannover lanceert Deutz hun geheel nieuwe Intrac. Een interessant nieuw ontwerp waarbij, zo concludeert de redactie, niet zo is gelet op de verkoopprijs. De trekker heeft een vermogen van 80 pk en rijdt 40km/u op de weg. De Intrac 2002 is een kleinere uitvoering met een normale versnellingsbak en 51 pk.

image
De ruime cabine die OECD is gekeurd. De trekker heeft een hydrostatische transmissie van Linde.

image
Op de voorpagina in juni het keren van hooi met een Vicon-Lely Acrobat achter een Ford 3000.

image
De strijd tegen aardappelopslag is verre van nieuw. LM raad aan om met cultiveren de rooiverliezen bovenin te houden zodat deze kunnen bevriezen.

image
Een ‘tussenrijen bespuiting’ van aardappelopslag in korrelmaïs. De machine is ontwikkeld door constructiebedrijf Schepers uit Hoogeveen.

image
Een cultivator met vaste tanden is steeds populairder. Het aanbod neemt daarom toe. Hier de machine van Rumptstad 325-13 met een werkbreedte van 3,25m.

image
Ransomes C-83 cultivator met 9 tanden en een werkbreedte van 2,60m.

image
Sinds enkele jaren wordt op het bedrijf van dhr. D.N. van Manen in Elst een Lely Roterra gebruikt om in 1 werkgang het land klaar te leggen en te zaaien. Aan de rotorkopeg is een kooirol gemonteerd voor extra diepteregeling en ook aan de zaaimachine zijn extra steunwielen gemonteerd.

image
In de winter wordt het land al voorbewerkt zodat in het voorjaar alles in 1 werkgang kan gebeuren. De zaaimachine is een Vicon Monozentra.

image
Door het ILR wordt onderzocht hoe stankhinder tijdens het uitbrengen van dunne mest voorkomen kan worden. De Duitse firma Meier Lohne, geïmporteerd door L.S. Brouwer uit Leeuwarden, stelde een prototype beschikbaar om ervaringen mee op te doen. Het gaat om ‘onderbrengapparatuur’.

image
Zijaanzicht van bevestiging van deze machine aan de Rekord mesttank.

image
Door Omega Nederland wordt het Movibenne systeem uit Frankrijk geïmporteerd. De containers hebben een inhoud van 7 tot 20 kuub. De opbouw op een vrachtwagen kost 25.000 gulden.

image
Van Driel en van Dorsten te Hoofddorp heeft de nieuwe Case W 20 laadschop uitgebracht. Deze wordt in Terre Haute in de VS gebouwd. In de toekomst wordt de machine ook in het Franse Vierzon gebouwd.

image
De Farrow Rainamatic met een sproeiboom van 36 meter lengte en 275 meter slang. De machine kost 9500 gulden.

image
Veldkoning te Roermond brengt de British Lely Haymax cirkelschudder op de Nederlandse markt. Hij werkt 3 meter breed.

image
Een nieuw model John Deere veldhakselaar, de 25. Deze heeft rubberen toevoerbanden. Hij weeg 500 kilo en kost 6266 gulden

image
Lemken heeft een zgn. combinatiewerktuig ontwikkeld, de Koralle. Deze heeft triltanden, verstelbare verkruimelrollen en hydraulisch opklapbare zijdelen. Hij is er in uitvoeringen van 2,2 tot 6 meter.

image
Ook nieuw bij Case is de 508 B graaf-laadcombinatie. De machine heeft een 50 pk Case motor.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.