FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1970 VII

Door Niels in Ingekomen Foto's, maandag 27 maart 2023 19:00

Het is weer een bonte verzameling aan onderwerpen in de nummers oktober en november van Landbouwmechanisatie, jaargang 1970. Van de oogst van stoppelknollen tot prille heftrucks, nieuwe maaidorsers en een hovercraft van Ford.
image
De werktuigententoonstelling in Zuidlaren is dit jaar weer net zo groots als vroeger.

image
De oogst van stoppelknollen kan op verschillende manieren worden gemechaniseerd. Hier de eenrijige knollentrekker voor paardentractie.

image
Een achteruitrijdende trekker met een 2m brede Hola knollentrekker. Die worden verzameld op een naastrijdende wagen achter een Same Leone 75.

image
Laden uit langszwad met een Fella opraapwagen achter een International 624.

image
Trekker en lader in 1 werkgang met een omgebouwde maaidorser.

image
Lossen van de opraapwagen bij de kuil.

image
Opslag van suikerbieten op het erf. Zware vrachtwagens moeten echter wel op het erf kunnen komen.

image
Bij het transport van kuilvoer in de winter heeft men alle dagen plezier van een goede erfverharding!

image
De firma Fa. Iz. Cappon te Heinkenszand brengt een nieuwe cultivator op de markt. De RZ 13 heeft 1 centrale koker en werkbreedtes van 2,2m tot 5m.

image
De Werkhuizen Thomas te Merchtem heeft een serie hydraulische graafmachines op de Nederlandse markt uitgebracht. De Thomas 1300 T is een zelfrijdende machine met een 75 pk Ford motor die 1.200 kg kan heffen.

image
Brinkmann en Niemeyer heeft op 21 september 2 nieuwe grote Massey Ferguson maaidorsers geïntroduceerd. De 525 en 625. De eerste is de opvolger van de 510 en de laatste een groter type. De dorstrommel meet 137x56cm. De graantank heeft 33 hl inhoud en de motor levert 118 pk. De 625 weegt 6.850 kg. Maaibordbreedtes tussen 305 en 549cm zijn leverbaar. De 525 kost 45.320 gulden en de 625 kost 52.800 gulden.

image
Claas heeft een nieuw type toegevoegd: de Dominator 80. Een geheel nieuw machine die groter is dan de Senator. Enkele machines van de nulserie hebben dit jaar succesvol in ons land gewerkt. De 13 of 15 voet maaitafel is snel afneembaar. De trommel meet 132x45cm. De 110 pk motor staat voor de tank. Bijzonder is het linkerpedaal. Bij half intrappen stopt de machine en bij geheel intrappen rijdt met achteruit. De graantank meet 34 hl en hij weegt 6.210 kg.

image
Ook New Holland heeft een grote maaidorser aan het programma toegevoegd: de 1550. Snijbreedtes van 11 tot 22 voet zijn leverbaar en de trommel is gelijk aan de M140: 125x60cm. Hij wordt aangedreven door een 125 pk Ford of 140 pk Mercedes motor. De graantank heeft 35 hl. Net als de MF 625 en Claas Dominator 80 heeft de machine 5 schudders.

image
Ook heeft New Holland de 286 pers geïntroduceerd. Hij kan als grote broer van de 276 worden beschouwd.

image
De nieuwe Vicon vierbalks schudeg met 3,44m werkbreedte tijdens een najaarsbewerking. Vicon Nieuw-Vennep heeft zijn gamma herzien. Er zijn nu 4 types van de A72 tot de A74 met 2 of 4 balken en werkbreedtes tussen 3 en 4,3m.

image
Een 4 schaar Cappon wentelploeg achter een (Ford) County trekker.

image
Aandacht voor hefmasten deze keer. Hier een International McCormick D-439 uitgerust met een neigcilinder en sideshift

image
Hefmast met kistenklem op een IH Farmall. De besturing en bediening zijn 180 graden gedraaid waardoor er gemakkelijker kan worden gewerkt.

image
Een hefmast in gebruik met stapelborden (pallets) en kisten.

image
Het laden van stapelkisten. De trekker, een Massey Ferguson 135 smalspooruitvoering, heeft afneembare gewichten.

image
Deze keer aandacht voor de Zweedse landbouwtentoonstelling Elmia. Deze container van Trima is op een hoogkipframe bevestigd.

image
Uit de bak met 8m³ inhoud kan losse kunstmest in de strooier worden gelost.

image
De Överum droogcontainer met ventilator en luchtverhitter.

image
Transport op de weg is belangrijk in Zweden. Hier een combinatie van een 14 ton tandemas kipper met daarachter eveneens een 14 ton vierwielige wagen.

image
Het Bergsjö eenmanssysteem waarbij met 1 trekker gecombineerde werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Met de voorlader wordt de container opgenomen.

image
De Huard Citrac 450 maakt de combinatie van een schudeg en zaaimachine mogelijk.

image
Landré en Glinderman importeert de Turner hefinrichting voor rupstrekers. Deze heeft een hefvermogen van 3.900 kg. De topstang is van een hydraulische cilinder voorzien. Hier achter een Caterpillar D4C met Ransomes 6 schaar ploeg aan het werk in Oostelijk Felvoland.

image
Veldkoning Roermond laat weten dat de Renault R89 die op de Sima is geïntroduceerd nu ook in Nederland leverbaar is. Deze nieuwe trekker vult het gat tussen de R88 en R94 en heeft een watergekoelde driecilinder MWM motor.

image
De heer J. Kroft uit Ter Aar heeft deze cultivator met schijven gemaakt. De schijven zijn gelijk aan die in een schijveneg. In dit geval zijn ze horizontaal bevestigd om de stoppel volledig los te maken. Op het bedrijf van de Gebr. Kroft kon met een 60 pk trekker voldoende snel worden gereden zonder vollopen.

image
Eureka Landbouwmachinefabriek te Drachten heeft in Zuidlaren de strohakselaar geïntroduceerd. De machine is met het Consulentschap voor de Rundveehouderij ontwikkeld om stro voor ligboxenstallen te verhakselen.

image
De nieuwe Magnifiek cultivator met opklapbare zijdelen voor transport over de weg. De firma A. Magnus te Zevenbergen bouwt de machines die door Van Driel en Van Dorsten te Hoofddorp worden verkocht.

image
De praktijkschool Prins Willem in Schoondijke werd op 7 oktober geopend door landbouwminister P.J. Lardinois. De Landbouwpraktijkschool werd 12 jaar eerder gesticht. De nieuwe school is voor heel west en zuid Nederland bedoeld. In 1969 volgden 1.200 leerlingen een cursus.

image
De N.V. Nederlandse Ford Automobielfabriek heeft op 25 september een persconferentie gehouden en daarnaast een ‘Trekkerrodeo’. Er werd gedemonstreerd met een radiografische trekker en een Ford luchtkussenvoertuig. Ford verwacht dat deze voertuigen binnen afzienbare tijd ook in de landbouw worden gebruikt. De trekkers krijgen een aantal detailverbeteringen voor 1971. Voor het bestellen van onderdelen worden nu computers gebruikt. Hiervoor krijgt iedere dealer een ponsapparaatje voor het maken van de benodigde kaarten.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.