FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1970 VI

Door Niels in Ingekomen Foto's, zaterdag 25 maart 2023 19:00

We zijn bij de oogstmaanden augustus en september beland en daar wordt ook aandacht aan besteed. Bijvoorbeeld de laatste stand bij aardappelrooiers. Ook bij de bietenoogsttechniek is er nieuws en we komen meer te weten over JF in Denemarken.
image
Claas Mercator maaidorsers van loonbedrijf Maris uit Oostelijk Flevoland aan het werk. Foto: Claas.

image
In een artikel over herinzaai van grasland komt deze Lely zaaifrees aan bod.

image
Gras inzaaien met de zaaimachine van Brillion.

image
Een ‘oranjeband’ label.

image
Opnieuw aandacht voor nieuwe machines tijdens de DLG tentoonstelling in Keulen. Hier de veldhakselaar van Lely-Dechentreiter die in de hefinrichting wordt bevestigd. De in verstek werkende opraper is opklapbaar.

image
De zelfrijdende Europa Super SFGBR aardappelrooier van Grimme, waar een Deutz D 5006 trekker op wordt toegepast.

image
Zelfrijdende tweerijige bietenrooier van Stoll met hydrostatische aandrijving. Een nieuwe machine die eveneens van een Deutz-motor is voorzien.

image
Toevoermechanisme bestaande uit schijven met gestulpte riemen bij de Hagedorn maïshakselaar.

image
Opraapwagen met in verstek werkende opraper zodat het gras in 1 werkgang kan worden gemaaid en geladen. Fabrikant is Ernst Weichel.

image
De Farmcontainer van Fahr. De machine bestaat uit een onderstel met 3,1 of 4,3 ton laadvermogen. T.z.t. komen er ook een passende mesttank, meststrooier, spuit en meer op.

image
Bij mensen die veel trekker rijden doen zich nogal eens rugklachten voor, zo concludeert de schrijver. In Groningen is daarom een moderne trekkerzitting uitgeprobeerd. Hier de zitting in de normale stand.

image
Naar rechts verplaatst, voor werkzaamheden waarbij over het rechter voorwiel moet worden gekeken.

image
En naar links verplaatst en gedraaid waar achterom moet worden gekeken. De zitting is geconstrueerd door R.O. Meyer, uitsluitend voor eigen gebruik.

image
Aandacht voor het aanbod aan aardappelrooier in Nederland. Hier de tweerijige Krakei 2-W-RS wagenrooier.

image
Wühlmaus 747 met verzamelbak met rolbodem.

image
De vierrijige zelfrijdende Barth-Gigant aardappelrooier. Met 125.000 gulden verreweg de duurste rooier in het overzicht.

image
Vicon heeft een aantal nieuwe machines gepresenteerd waaronder de Penton 4000. Speciaal voor grote bedrijven en loonwerkers met 2.680 liter inhoud. Hij kost 5.170 gulden.

image
De Vicon hoogkipper is in een 4 en 7 tons uitvoering leverbaar.

image
De Ransomes C83 cultivator met 13 vaste tanden, 2 balken en wielen die Landré en Glinderman te Diemen importeert.

image
Bovenaanzicht van een Bergmann aardappelrooier uitgerust met een ‘verkruimelaar’ om de aardappelrug te verkruimelen. Het is een vinding van Bergmann-importeur L.J. Blaauw te Stadskanaal.

image
De nieuwe Flying Fazant trommelschudder van Franken en Van Weel.

image
Een drierijige Farmhand getrokken bietenrooier op de voorpagina in september.

image
Loonwerkers en grote akkerbouwers hebben steeds meer interesse in meerrijige bietenrooisystemen. Reden voor Farmhand-importeur Lindeteves-Jacoberg te Harderwijk om onderzoek te doen naar bieten rooien op zijn Amerikaans. Hier de Farmhand drierijige kopper met zijafvoer-transporteur.

image
De Farmhand rooier.

image
Stuurcilinders voor besturing en diepteregeling van de rooier.

image
De 3 stellen Oppel wielen van de Farmhand met in het midden stuursloffen.

image
In de landbouw doen zich nog steeds moeilijke voor rond de wet op motorrijtuigenbelasting. Een tot mengmestverspreider omgebouwde vrachtauto moet aan speciale eisen voldoen om voor vrijstelling in aanmerking te komen.

image
Brede voergang waar het kuilvoer met een loswagen is volgereden. Volledige automatisering van het voeren verloopt nog erg traag.

image
Loswagen met haspel en kap over de haspel.

image
Wagen met tweedelig naar weerzijde werkende transportbandjes.

image
Zelfrijdende voerwagen met kipbak.

image
Zelfrijdende voerwagen met haspel en dwarsafvoer van Fella.

image
De Roterra eg van Van der Lely is zeer geschikt om een pootmachine achter te koppelen. Hier in combinatie met een Gruse pootmachine.

image
De in verstek werkende greppelfrees van Melio die O. de Leeuw sinds kort importeert.

image
De Novaball pakkenlader van Cebeco Handelsraad.

image
Niemeyer 5 schaar stoppelploeg NS-150 die Brinkmann & Niemeyer nu importeert.

image
De Lely doseerdroger in een nieuwe uitvoering. De machine is op een aantal punten verbeterd.

image
Louis Nagel & Co. Te Arnhem importeert ook de 100 K tastdunner. De machine is leverbaar voor 4 of 6 rijen. De machine heeft al een jaar in Nederland gewerkt.

image
De grootste fabrikant en exporteur van landbouwmachines in Denemarken, JF in Sönderborg, heeft zijn 250.000ste machine gebouwd.

image
De 250.000ste machine is een aanbouwmaaidorser zoals hier afgebeeld, aan een Same Centauro 60. Alleen al in Duitsland verkocht het bedrijf meer dan 1.000 van deze maaidorsers.

image
Importeur Cebeco heft in het verleden vaker machines van JF aangepast. Zo ook deze landbouwwagen/meststrooier die is aangepast om aardbeienbedden onder te dekken met stro.

REACTIES

comment Door bolinder op zondag 26 maart 2023 13:14 quote
Weer heel leerzaam en interessant hoe ver ze eigenlijk al waren in die tijd.
comment Door KeesdeNood op zondag 26 maart 2023 14:29 quote
De vier rij aard rooier is geen Barth Gigant die kwamen aan de hand van deze rooier pas enkele jaren laten in beeld(gebouwd). Deze rooier is laten we zeggen een Feijter want ze is gebouwd door en bij aard handel Gebr de Feijter uit Breskens de basis was een Amerikaanse inter je kunt dit zien aan de bestuurders plaats dat is een deel van de motorkap met de lampen er op ( het type van de inter weet ik zo gauw niet). Er zijn er maar enkele gebouwd door de Barth want het gehele systeem was zijn tijd te ver vooruit (afvoer en inschuren).
comment Door Niels (Administrator) op zondag 26 maart 2023 20:32 quote
KeesdeNood schreef: De vier rij aard rooier is geen Barth Gigant die kwamen aan de hand van deze rooier pas enkele jaren laten in beeld(gebouwd). Deze rooier is laten we zeggen een Feijter want ze is gebouwd door en bij aard handel Gebr de Feijter uit Breskens de basis was een Amerikaanse inter je kunt dit zien aan de bestuurders plaats dat is een deel van de motorkap met de lampen er op ( het type van de inter weet ik zo gauw niet). Er zijn er maar enkele gebouwd door de Barth want het gehele systeem was zijn tijd te ver vooruit (afvoer en inschuren). Bedankt Kees. Dat van het neusje was me niet opgevallen, maar nu je het zegt. Dan hebben we het blad toch op een foutje betrapt.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.