FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1969 III

Door Niels in Ingekomen Foto's, woensdag 1 maart 2023 19:00

Mei en juni zijn aan de beurt in deze reportage uit het Landbouwmechanisatie archief. Daarbij is veel aandacht voor de landbouw in de Verenigde Staten, waar de mechanisering eind jaren 60 al een stuk verder is en vooral de schaalgrootte.
image
De voorlichtingsring in 1968 tijdens de werktuigendagen in Liempde. Foto: U.D. Kalverkamp.

image
Buitenbewaring van stropakken met dunne plastic zeilen.

image
Deze stapel is afdekt met golfplaten die met staaldraadkabels onder de stapel liggende stangen zijn bevestigd.

image
Voor de grondbewerking bij de bietenteelt gebruiken Amerikaanse boeren ondiep werkende werktuigen zoals deze stereggen.

image
Bij het schoffelen met brede zaaimachine wordt veel dubbellucht toegepast op zware trekkers. De machines zijn hydraulisch opklapbaar.

image
Veel zaaimachine zijn van het drie-in-een type waarbij kunstmest en onkruidbestrijdingsmiddel in de vorm van granulaat worden toegediend.

image
Bietendunnen met een zondunner in combinatie met een schoffelmachine. Dit was op een bedrijf met 160 hectare in Idaho. De werksnelheid van de Allis-Chalmers D17 is 8 tot 10 km/u.

image
Goedkope arbeid bij het opeenzetten maakt dat de noodzaak van ruim zaaien zoveel mogelijk wordt vermeden. Mexicaanse arbeid is belangrijk voor dit werk.

image
Twaalfrijige zondunner op het bedrijf van Gerhard Ross in East Grand Forks, North Dakota.

image
Bietenteler Frank Barnes past een zelfgebouwde kopmachine toe. De tasterwielen bestaan uit rubberbanden.

image
Bij het bepalen van het koptarra door de Great Western suikerfabrieken worden bieten met een maximale doorsnede van 4,5” conisch gekopt. Kleinere worden vlak afgesneden.

image
Laden van hooi met de opraapwagen. Een Kemper achter een Deutz trekker.

image
Ook riet kent een sterke mechanisatie. Hier een rietbundelmachine met links een transportband voor de bundels en rechts het uitgekamde afval.

image
Nadat het veldgewas op de invoerband heeft geschoven vindt de verdere behandeling automatisch plaats.

image
Transport-, schud- en struikgedeelte van de PAW rietbundelmachine.

image
De nauwkeurige bundelomvang gedoseerde hoeveelheid riet in een volgende positie van de doseerschijf. Zeer stijf gebonden bossen worden verkregen.

image
Met gewapend polyester kunnen ook kuilvoersilo’s worden gebouwd. Bij de heer K. Buit in Nieuwleusen is een proefsilo gebouwd. De silo is met glasvezel gewapend

image
Een vastetandcultivator in het artikel Grond en Werktuig.

image
Een moderne ploeg.

image
De spitmachine als alternatief voor de ploeg.

image
Grondbewerking en trekkracht.

image
De fabriek van Walterscheid in Lohmar waar koppelingsassen worden gemaakt. Het bedrijf heeft 3 fabrieken nabij Keulen, Sieburg en in Kiel. Na de tweede wereldoorlog werden cardanassen voor vrachtwagens een belangrijk product voor Walterscheid. In 1953 werd de koppelingsas voor landbouwwerktuigen op de markt gebracht.

image
De Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij heeft de mengrotor gepresenteerd. Zware en moeilijk bewerkbare gronden worden ermee bewerkt. Sinds 1962 werkt de KNHM met mengrotors. De rotor heeft een diameter van 240cm en werkt 150cm breed. Hij kan tot 1,25m diep werken en vereist dan ook 240 pk. De capaciteit is – ten opzichte van de vorige machine – verbeterd van 25 naar 7 uur per hectare. De machine kan voor 1000 tot 1200 gulden per uur worden gehuurd.

image
De Claeys Bok laadschop die W. van Gemeren en Zonen importeert. De machine is nog weinig in de landbouw toegepast maar nieuwe hulpstukken moeten daar verandering in brengen.

image
Kistenkantelaar met aan de onderzijde een Boxenboy doseerder van Jabelmann.

image
Op 11 april 1969 was het feest in Gennep bij J.J. Jansen die 50 jaar geleden een bescheiden mechanisatiebedrijf begon. Inmiddels staat het bedrijf bekend als Mechanisatie Centrum Wageningen. Naast Renault worden o.a. Wisent, Hagedorn, Veldini, Braud, Welger en JF verkocht.

image
Zomerstalvoedering op de Eemshoeve met een Schuitemaker UTW zelflossende wagen. Foto: L. van Loo.

image
Begin mei werden de werktuigendagen in Liempde weer gehouden. Een nieuwe harkmachine is die van Kemper. De harken zijn scharnierend aan de elementen bevestigd. Als de machine draait gaan ze naar buiten staan. Hij kost 1.400 gulden.

image
Een nieuwe trommelschudder is deze Niemeyer machine van Brinkman en Niemeyer.

image
Grote opraappers van Claas. De machine is nog naamloos (en zal later Dominant gaan heten, zo weten we nu).

image
De International McCormick 420 is een fraai gelijnde opraappers afkomstig uit de Franse IH fabriek. Heesters te Haaren toonde hem in Liempde.

image
De Hewi hakselwagen van de firma Vlogtman heeft een nieuw soort losmechanisme bestaande uit een bodemketting en verticale losketting en een klep die vanaf de trekker bediend kan worden. Als de klep opent ontstaat een spleet waar de beide kettingen het gehakseld materiaal door duwen.

image
De Kemper doseerinstallatie werkt, net als de Mullos, met een opvoerketting en tegengesteld draaiende afstrijkketting.

image
De Taarup strohakselaar heeft een rotor met scharnierend bevestigde messen. Hij werkt 1,50m breed.

image
De Nardi spitmachine heeft 6 spaden die een spittende beweging maken maar de grond niet keren. De werkbreedte is 1,60m. Techno-Import uit Rotterdam importeert de machine.

image
De GLB rijenfrees van Groenewegen’s Landbouwwerktuigen N.V. te Rozenburg is een vierrijige hakenfrees waar aanaarders aan kunnen worden bevestigd. Hij kost 6.888 gulden.

image
Englebert te Voorschoten importeert de Belgische AVR aardappelrooiers. Hier de eenrijige machine met bunker uitgerust met een rolbodem. Hij kost 14.280 gulden. Een zakken- en wagenrooier of tweerijige bunkerrooier is ook leverbaar.

image
De Lely X is een eenvoudige centrifugaalstrooier die 10m breed strooit en 250 liter inhoud heeft. Hij kost 627 gulden incl. btw.

image
Miedema levert nu ook kipwagens met een stalen bak en automatisch openend achterschot. De afgebeelde wagen is een 6,5 tons uitvoering met tandemas. Hij kost 6.270 gulden.

image
De Wifo voor- en achterlader is uitgebreid met een zwenkende voorlader.

image
In het maartnummer werd al aandacht besteedt aan veldhakselaars, nu een vervolg. Hier de Köla Silverstar kooihakselaar die de snijlengte van 35mm tot 81mm kan variëren.

image
De Speiser Jaguar voorzien van een eenrijig maisvoorzetstuk.

image
New Holland 717 kooihakselaar met een variabele snijlengte van 5 tot 71mm.

image
Met een zgn. Aanzuigblazer met flexibel tussenstuk kan een hooimijt worden gevuld.

image
Een goed afgeschermde hooiberg met 3 roeden en 6 kanten.

image
Het ILR ontwikkelde een apparaat voor accurate toediening van krachtvoer. Op een bedrijf in Engelen is het apparaat geïnstalleerd. De schakelkast bevindt zich waar de koeien binnenkomen. Links de voederautomaten.

image
De zelfrijdende vacuümmestzuiger van loonbedrijf H.J. Lubbers te Ambt Delden. De basis is een Bedford vrachtauto waar een tank op is gemonteerd. Via een gelagerde as wordt de pomp aangedreven. Een Conax 3-7 koppeling, die 90 pk over kan brengen, kan tijdens het rijden worden geschakeld. Voor de vacuümpomp wordt er 120 pk van de krukas gebruikt.

image
Een reportage over het bedrijf van Robert Sakata uit Colorado. Hij boert op 600 hectare en teelt suikerbieten, erwten, bonen, suikermaïs, sla en uien. Daar is een uitgebreid machinepark voor nodig. Hier een portaaltrekker met rijenspuit: een Farmall 300.

image
Overzicht van een klein gedeelte van Montfort Feed Lots in Greeley Colorado. Een openlucht mesterij met 85.000 stuks vee.

image
Amerikaanse loonwerker in actie met zijn zelfrijdende New Holland pakkenlader op een bedrijf in Colorado.

image
Voor $8 per vracht van 96 balen wordt het hooi thuisgebracht en netjes in stapels gezet. De machine kan 90 km/u op de weg rijden.

image
Een onderdeel van de reclame voor de aardappelstaat Idaho.

REACTIES

comment Door niewiem op vrijdag 3 maart 2023 08:17 quote
Heel mooi. Cool Smile
comment Door KeesdeNood op zaterdag 4 maart 2023 15:20 quote
Vooral dat eerste plaatje zoveel belangstelling voor een eenvoudige opbouw spuit. De 12 m Urgent o,a zo begon het spuiten door de boer zelf honderden zijn er van verkocht 2de helft jaren 60.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.