FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1969 II

Door Niels in Ingekomen Foto's, zaterdag 25 februari 2023 19:00

Maart en april zijn aan de beurt in deze serie. We gaan van hakseltechniek naar de zaaibedbereiding en van de SIMA show naar Denemarken. Ook is er bijzonder veel aandacht voor de ontwikkeling van landbouwtechniek in de Verenigde Staten.
image
Grondtransport met een hydraulische kipwagen. Foto: J. Bouma

image
Dubbele montering bij het rooien van fabrieksaardappelen op dalgrond. In de natte herfst van 1968 leverde dit dikwijls niet voldoende trekkracht op. Een tweede trekker was noodzakelijk.

image
Een goed voorbeeld van dubbellucht: De 9-36 banden zijn met tussenruimte naast de 11-32 banden geplaatst. Ondanks toename van dubbellucht blijven kooiwielen op kleigrond in het voorjaar de voorkeur genieten.

image
De laatste 2 jaar neemt de belangstelling voor veldhakselaars toe. De machines worden vooral voor voorgedroogd gras en groenvoedergewassen gebruikt. Hier de Esterer Herkules L radhakselaar met een Esterer zelflossende wagen erachter. Ervoor staat een Fiat Someca 615F.

image
Een Fiat Someca 615 met John Deere 34 kooihakselaar.

image
Belarus MTZ 50 met Speiser Jaguar kooihakselaar en tweewielige zelflossende wagen.

image
De Eberhardt Maisfix aanbouwmaishakselaar.

image
In de serie ‘Grond en Werktuig’ deze keer aandacht voor de voorjaarsgrondbewerking. Hier een triltandcultivator gecombineerd met een draad-stereg van Rau.

image
Een combinatie van 2 werkgangen namelijk een eg en draad-stereg.

image
Een rijenfrees aan het werk.

image
Een combinatie van frees en pootmachine. In dit geval een Massey Ferguson met Rumptstad hakenfrees en Hassia pootmachine.

image
In 1961 nam de bekende landbouwer en aardappelexport Zinkweg uit Numansdorp het initiatief om in groepsverband studiereizen te organiseren naar een aantal West-Europese landen. Daarna volgde en reis naar de VS. Op Long Island wordt veel aandacht besteed aan het lossen van sporen. Met deze sporenlossers worden spuitsporen tot 30cm diep losgemaakt. Het systeem kent in ons land nog maar weinig toepassing.

image
Beregeningsinstallatie in aardappelen waarbij gelijktijdig vloeibare ammoniak wordt toegediend. De landbouw is hier tot een openluchtindustrie geworden.

image
Een zesrijige John Deere zaaimachine met kunstmest- en granulaatbakken. De drukrollen bestaan uit brede geribde rubberbanden met luchtkussens.

image
Aanaardapparatuur achter een 74 pk wieltrekker in de omgeving van Park River, North Dakota.

image
Om bijvoorbeeld het erf of de aarden vloeren in de schuur te egaliseren voor een egalisatieschuif gebruikt waarbij 2 drukveerarmen de schuif onafhankelijk van de trekker maken.

image
De Jafix 1 opzakmachine van de Duitse fabrikant Jabelmann die in Nederland door N.V. Kracht-Landbouw te Zandvoort wordt geïmporteerd.

image
Het Franse Matrot heeft een nieuwe compacte ontbladeraar op de markt gebracht, hier voor een Massey Ferguson 178. De bijbehorende nakoppers worden onder de trekker bevestigd. Hierdoor kan een zesrijige lichter achter de trekker worden gemonteerd. C.M. de Putter te Zaamslag is de importeur van Matrot.

image
De Centra-Drill precisiezaaimachine kan met de hand worden gemonteerd en gedemonteerd. Hoegen Dijkhof is de importeur.

image
De rotorkopeg, de aangedreven eg van C. van der Lely, kan worden gecombineerd met een tweede machine. Bijvoorbeeld een zaaimachine om in 1 bewerking te eggen en zaaien. Hier hangt er een Roger nokkenradzaaimachine achter.

image
Aardappelen poten in de Noordoostpolder door een Fiat 312R met Hassia pootmachine. Foto: B. v.d. Weerd

image
Kuilgras maken met behulp van hogedrukpakken. De korte zijkanten van de stapel worden iets ingehouden.

image
Bij vrij rechthoekige stapels geeft het straktrekken van het zeil problemen.

image
Begin maart werd de 40ste SIMA in Parijs gehouden. De International 724 toont veel gelijkenissen met de 624 maar heeft een grotere motor die 70 pk levert dankzij een grotere slag en boring.

image
De Minitauro is de eerste nieuwe serie Same trekkers met lijnmotor in plaats van een V-motor. Wel is vastgehouden aan luchtkoeling.

image
De Fiat 415 wordt in Roemenië onder licentie gebouwd als UTB 400. Toch zijn er enkele verschillen tussen beide types.

image
De Zetor Crystal 8011 is voorzien van een viercilinder motor die 80 pk levert. De trekker wordt standaard met een cabine en stuurbekrachtiging geleverd.

image
Hydraulische voorwielaandrijving op de John Deere 4020. De olie wordt door de fusee aan- en afgevoerd. De bovenste leiding is de overloop.

image
De nieuwe PZ kunstmeststrooier van de firma Zweegers in transportstand. De PZ Condor heeft de trillende bak van de Vibrax maar geen schijven. Daarvoor zijn een omlopende band met bakjes gemonteerd. De werkbreedte bedraagt 5 meter.

image
De tweede nieuwe machine van PZ is de Strela. De machine is zowel een cirkelschudder als een hooihark.

image
Het strooimechanisme van PZ. Een band met bakjes die voorover kantelen.

image
De IH McCormick 410 lagedrukpers met een bewegende aanvoer over verticale assen. Op de foto zit links het perskanaal en rechts het persorgaan.

image
Zelfrijdende zesrijige bietenrooier van SMC. De machine kost 70.000 gulden zonder motor. Dezelfde rooier is ook op een John Deere 4020 trekker te bouwen.

image
Op de stand van Vicon stond deze combinatie van een schudeg en Nodet zaaimachine.

image
De strohakselaar van JF heeft een werkbreedte van 1,80m.

image
Steeds meer boeren gaan zelf spuiten. Daardoor neemt het marktaanbod van machines met types en werkbreedtes toe. Hier een Urgent aanbouwspuit die bezig is aardappelen te spuiten tegen phytophthora.

image
Een Sieger aanbouwspuit met 20m werkbreedte bezig met het spuiten van tarwe.

image
Bij het transport zijn bij kleinere typen de spuitbomen achter, naast of boven de trekker opgehangen. Dit is wederom een Sieger veldspuit.

image
Zorg bij het vullen uit natuurlijke waterreservoirs of kanalen dat er geen verontreiniging in de tanks komt.

image
In een volgend artikel over de landbouw in de VS wordt ingegaan op de aardappelteelt. Met deze schuingeplaatste steregjes worden de aardappelen onkruidvrij gemaakt en aangeaard. De rijafstand is inmiddels gestandaardiseerd op 75cm.

image
Deze 36 voet (10,6m) breed werkende onkruideg (finger weeder) wordt toegepast in aardappelen en suikerbieten. Vanaf de John Deere 4020 wordt hij hydraulisch bediend. Snelheid is het belangrijkste voor de Amerikaanse boer.

image
Voor het transport wordt de onkruideg samengeklapt. Met de machine wordt 15 km/u gereden.

image
Eén van de bewaarplaatsen in Greenville Michigan. De loods is 200 meter lang en 27m breed. Er kan 14.000 ton aardappelen in worden opgeslagen.

image
Transporteur-boxenvuller met 7,5 meter oversteek en 180 graden zwenkbereik. De machine is elektrisch traploos regelbaar. Fabrikant is Spudnik.

image
Detail van de elektrisch-hydrostatische aandrijving van de boxenvuller.

image
De Taarup Unidry bestaat uit een voorraadbak met opvoertransporteur en terugwerphaspel. De verrijdbare grasdroger wordt stationair op het perceel opgesteld.

image
De brokjes die de machine produceert. Hij kost 150.000 gulden en kan 900 kilo droog product per uur produceren bij 77% vocht.

image
Rumptstad werktuigraam met sterverkruimelaars en onafhankelijk beweegbare veertrandverkruimelaars.

image
Bladtransporteur met transportvijzel voor de Stoll C30 en C45 bietenrooier. Verschillende verbeteringen zijn in 1969 doorgevoerd aan de machines.

image
Hermes FTS tankcombinatie tijdens het zijwaarts verspreiden van mest.

image
De Platten trekker die een aantal Smecoma-bedrijven importeren. De kleine Duitse fabrikant Platten levert 2 typen met 22 en 42 pk. Ze kosten 12.000 of 20.000 gulden.

image
De nieuwe Sulky SM1 aanbouwzaaimachine die Boeke en Huidekoper importeert. Hij kost 2000 gulden.

image
De nieuwe Kromag Red Star aardappelrooier met verzamelbak met rolbodem. Boeke en Huidekoper is importeur.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.