FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1969 I

Door Niels in Ingekomen Foto's, donderdag 23 februari 2023 19:00

Een nieuwe jaargang begint traditiegetrouw met een reportage van de Engelse Smithfield Show. Daar werden weer de nodige trekkers en machines getoond. Verder wordt veel aandacht besteed aan de stoppelbewerking met verschillende technieken.
image
Maryson torensilo’s op het bedrijf van dhr. Heemskerk te Herwijnen (Foto: L. van Loo)

image
Na een jaar waarin mond-en-klauwzeer in Engeland flink toesloeg kon de Smithfield Show van 1968 weer in volle glorie plaatsvinden. De Britse machinefabrikanten verkochten in het jaar voor £250 miljoen aan trekkers en werktuigen. Nieuw is deze opvolger van de BMC Mini: de Nuffield 4/25. Hij heeft een 1,5 liter viercilinder BMC diesel die 25 pk levert. In verband met de fusie tussen BMC en Leyland worden de trekkers nu Nuffield genoemd.

image
De Roadless 115 heeft een zescilinder Ford motor die 115 pk levert. Daarmee begeeft het bedrijf uit Hounslow, Middlesex, zich op het terrein van County aldus de redactie.

image
Driepuntshefinrichting voor Track Marshall rupstrekkers van John Fowler & Co uit Gainsborough, Lincolnshire.

image
Voor het rijden tussen de rijen levert Avon Rubber Co. Een dubbele montering van 8” banden die maximaal 75cm uit elkaar geplaatst kunnen worden.

image
Een element van de Allman Selectaplant gemonteerd tussen de rijenspuit van hetzelfde merk. Het is een elektrisch-chemische dunner waarbij de straal wordt onderbroken als een taster de plant raakt.

image
Massey Ferguson verkoopt in Engeland ook cirkelmaaiers. De MF 51 wordt in Duitsland door Mörtl gebouwd.

image
De Colman 111 veldhakselaar is een product van Ködel & Böhm. Alweer een fabrikant heeft een kooihakselaar in het programma opgenomen! Zo luidt het bijschrift

image
Nieuw type aanbouw-strohakselaar voor Claas maaidorsers.

image
De Powerbeet van Catchpole is een eenrijige zelfrijdende bietenrooier gebaseerd op de Massey Ferguson 165 of Ford 4000.

image
Tweemaal 2 wielen onder een kipwagen van Harvest Machinery uit Gloucestershire.

image
Dunnemestpomp van Howard. De pomp is, net als bij de meeste Engelse machines, voorzien van een vijzel. Het spreidmechanisme heeft 4 kleppen die opengaan als de machine op toeren is.

image
Voederwagen voor het aanmaken en voeren van varkensbrij. Producent is Allan Fuller.

image
Dit apparaat van Farmhand voorkomt dat de mest van de voorlader valt. Als de vork in de mest wordt gestoken draaien beide wielen bij. Een palmechanisme zorgt ervoor dat ze niet kunnen terugschieten. Bij het lossen van de vork worden de wielen door een ketting omhoog gehouden.

image
Bij het automatisch poten van voorgekiemd pootgoed treedt meestal veel beschadiging op aan de kiemen. De tweerijige Howard (Smallford) Rotaplanter moet daar beter mee op kunnen gaan.

image
Doseerinrichting met een rubberpennenrol en neerklappend gootje. De machine werd in Friesland gedemonstreerd. De pootafstand in de rij was niet naar tevredenheid.

image
Verschillende technieken voor de stoppelbewerking worden besproken. Hier de stoppelploeg van Munting achter een International trekker.

image
Een stoppelploeg (Rumptstad) voorzien van strogeleiders om vollopen te voorkomen.

image
Een vastetandcultivator met gebogen tanden.

image
Sinds kort heeft Hoegen Dijkhof een kunstmeststrooier met een nieuw strooisysteem aan het leverprogramma toegevoegd: de Accord kunstmeststrooier. Deze heeft 10m vaste werkbreedte met 8 strooipijpen. De machine kost 3.710 gulden.

image
Same heeft een nieuwe uitvoering van de Ariete op de markt gebracht. Net als zijn voorganger heeft de trekker een Same DA 1154 lijnmotor die 85 pk levert. De styling is nu in lijn met de andere modellen. Tegen een meerprijs is een kruipversnellingsbak met 7 extra versnellingen leverbaar. Hij kost 24.024 gulden.

image
De beide versnellingshandels van de MF trekker met 8 versnellingen. Deze trekkers hebben een grotere koppeling gekregen en bredere spatborden. Met de nieuwe versnellingsbak is het gat tussen 3,5 en 6 km/u verdwenen.

image
Voor de 2 en 4 rijige pootmachine heeft Cramer stabilisatoren ontwikkeld die zowel aan nieuwe als oude pootelementen zijn te monteren. Op hellingen of geploegd land gaan de elementen zo niet zweven, waardoor rechtere ruggen worden gepoot.

image
De Australische firma Macnaughty Pty Ltd. Brengt een opmerkelijke vetspuit op de markt. Het apparaat weegt 3,5 kg en er passen gestandaardiseerde vetbussen in. De persplunjer kan met de hand of voet worden bediend waarbij 1 slag voldoende is voor 30 nippels. De smeerrevolver heeft een drukknop en goede vormgeving. In Nederland wordt het apparaat als Minilube verkocht.

image
Deutz heeft een 160 pk kniktrekker in ontwikkeling. Bij proeven met een 7 schaar ploeg werd 1,6 ha/uur bereikt. De ploegdiepte bedroeg 30cm en er werd 8,8 km/u gereden op middelzware grond. De trekker is bedoeld voor landbouwbedrijven met meer dan 200 hectare, bosbouw- en industriebedrijven.

image
Eén van de grote industrieën die zich met de landbouw in de 21e eeuw bezighoudt is Ford. Onder de titel ‘Agriculture 2000’ heeft Ford vorm aan de visie op de landbouw gegeven. De taak van de landbouw zal in de toekomst eenvoudig zijn: gemakkelijk en goedkoop produceren van meer en geconcentreerd voedsel. Dit blijkt wel uit de recente ontwikkeling van kunstvlees uit sojabonen en producten van eiwitten uit niet-landbouwproducten als aardolie. De boer in 2000 zal goed geschool zijn en goed betaald. Hij is zowel econoom als landbouwkundige, scheikundige en werktuigbouwkundige. Hij moet waken over akkers die het vijfvoudige opbrengen van nu en over vijvers met algen die 150 maal meer voedingswaarde hebben dan bonen nu. Ook het houden van visboerderijen (zoals in Japan) komt mogelijk in zwang maar, dan met supervissen en zeeruimten omgeven door hekken van geluidsgolven. Traditionele grondbewerkingswerktuigen maken plaats voor luchtkussenvoertuigen die de grond met ultrasonische golven de juiste structuur gegeven. Volgens Ford zal het tijdperk van boeren met drukknoppen over 30 jaar werkelijkheid zijn. Reusachtige machines, gadegeslagen uit torens, zijn dan in staat 24 uur per dag te bewerken, bemesten, zaaien en oogsten. Is men in de volgende eeuw beter in staat om het weer beter te voorspelen of het klimaat te beheersen? Dat is een vraag die voorlopig onbeantwoord blijft.

image
Hier wordt ondanks alles nog ‘ja’ gezegd tegen het paard (refererend aan de ja-knikker op de achtergrond). Foto: J. Bouma.

image
Behalve bloembollen worden steeds meer groentegewassen op bedden geteeld, zoals hier kropsla. Het ITT en ILT werken samen om nieuwe teeltmethoden te bedenken.

image
Het is al meer dan 10 jaar geleden dat door de akkerbouwers Zinkweg – in de Hoeksche Waard – en Ramondt – in Zeeuws-Vlaanderen – nieuwe wegen werden ingeslagen voor de grondbewerking voor aardappelen. Hier een combinatie van een rijenfrees en automatische Cramer pootmachine. Deze is geschikt voor zwaardere gronden.

image
Schuivers voor de trekkerwielen kunnen het berijden van losse grond met 50% verminderen.

image
Gemengde bedrijven specialiseren zich steeds verder. Zo is in 9 jaar tijd de varkensstapel in Nederland 102% gegroeid en in Noord-Brabant zelfs 162%. Hier stalbouw voor varkens in 1959, 63 en 1966.

image
De bezem en slang zijn vervangen door de hogedrukspuit.

image
Het roeren van meel en water in de troggen tot brij.

image
Het verstrekken van water kan snel geschieden.

image
Opnieuw aandacht voor grond en werktuigen. Hier een tweeschaar wentelploeg.

image
Vierschaar rondgaande ploeg.

image
Een Howard roterende spitmachine aan het werk.

image
De nieuwe Hoegen Dijkhof HD 330 T veldspuit. Boombreedtes van 12 of 15 meter zijn leverbaar met verschillend tankgroottes in 1 of 2 uitvoeringen.

image
De vouwschuif in een ligboxenstal in Ellecom waar het Hymec-systeem is toegepast.

image
Hymec systeem: Kleine mengkelder met dunnemestpomp, 2 mestsilo’s en een mestverspreider.

REACTIES

comment Door modest op donderdag 23 februari 2023 20:43 quote
Die MF betreft de powerbeet lijkt me een 165. Opnieuw smullen, deze serie Cool

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.