FOTO'S VAN CHRIS KONINGS II

Door Niels in Agrifoto Foto's, zaterdag 25 februari 2023 14:00

In de vorige serie werd al aangekondigd dat bekende spruitenboer Leen van de Polder stopt met die teelt. Op 30 januari was Chris er natuurlijk bij om de laatste 3 rijtjes te fotograferen. De laatste meters spruiten op het bedrijf werden goed vereeuwigd en een (foto)boek van 12 jaren gesloten.
Deze dag zouden er 3 laatste rijtjes worden geplukt. De zon scheen en dat maakte die laatste dag een stuk anders. Toch had ik er een dubbel gevoel bij want na 12 jaar elke keer weer opnieuw met Leen het spruitenseizoen te hebben meegemaakt, heeft meer opgeleverd dan alleen maar series met foto’s.

Ik heb veel geleerd en begrijp dus ook goed waarom hij nu stopt: de kosten liggen stukken hoger, de werklast is hoog en wordt over een lange periode in het jaar uitgestrekt en de prijzen van de spruiten zijn met regelmaat zó onevenredig laag ten opzichte van het werk en de kwaliteit die de teler wil leveren, dat de financiële en morele balans ernstig onder druk komt te staan. Het zal nog wel even duren voordat de consument , maar bovenal de overheid, de afnemer en de supermarkten tot dát inzicht zullen zijn gekomen.

Spruitentelers zijn van een bepaald ras. Je moet je telkens weer opnieuw oppeppen om er wéér een lang seizoen van 9 maanden volop in te gooien, vooral als je een paar slechte jaren achter de rug hebt, en voor Leen gold dat er nu een eind kwam aan tientallen jaren teelt binnen zijn familie.

En dan komen uiteindelijk die laatste stokken in beeld, stop je je plukker en rijd je nog één keer met een half geladen kuubkist terug naar je boerderij om ze daar ook nog één keer door de sorteermachine te halen.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

REACTIES

comment Door Fiat 1000 op zaterdag 25 februari 2023 14:52 quote
mooie serie. HEEEEEEEEL jammer dat het nu stopt. Maar ja als je alleen maar werkt voor de KAT zijn K.T dan is het wel een keer klaar ja. Ik loop al een paar jaar mee en heb al heel wat initiatieven voorbij zien komen waar later een punt achter gezet wordt door kleine ondernemers en de hele groten gaan hoor. Jammer maar het schijnt niet anders meer te kunnen.Sad
comment Door Fiat 1000 op zaterdag 25 februari 2023 14:54 quote
typefoutje. HOOR moet natuurlijk DOOR zijn Smile
comment Door KeesdeNood op zaterdag 25 februari 2023 17:09 quote
Chris Mooi in het plukken van die laatste 3 rijen zie en voelt als het ware de Emotie en de band die jullie samen op gebouwd hebben in die 12 Jaar .En ik herinner me de foto,s nog toen de trekker nieuw onder de plukker kwam. Maak er een mooi foto boek van .


comment Door niewiem op zondag 26 februari 2023 08:00 quote
Inderdaad heel emotioneel en heel goed in beeld gebracht door jou, Chris. Maar soms moet je zulke beslissingen nemen. Daarom zijn wij , om dezelfde redenen, in het verleden ook met de wortelen- en aardappelteelt gestopt. Deed ook pijn maar je moet door. Bloos
comment Door chriskonings op zondag 26 februari 2023 10:24 quote
Dank, heren.
Tegelijk met de melding dat dit het laatste spruitenjaar zou worden, hebben Leen en ik jouw idee al opgepakt, Kees: er wordt nu gewerkt aan een overzichtsalbum, wat tegelijk ook een historisch overzicht van alle jaren ervoor gaat bevatten.
Leen heeft nog steeds wel agrarische activiteit (tarwe, bieten) dus in dat opzicht zullen er op dit platform nog steeds wel foto's van hem te zien zijn.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.