FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1968 VIII
Door Niels in Ingekomen Foto's, vrijdag 17 februari 2023 19:00
September en oktober 1968 zijn deze keer aan de beurt. We gaan van Italië naar de Veenkoloniën en van Twente naar de Hoeksche Waard. Daarbij komen zowel akkerbouw- als veehouderijonderwerpen aan bod in het vakblad van die tijd.
Greppelfrees in actie. Een foto van Ir. H.M. Elema.
Een standaard, mechanisch aangedreven Amac C2 aardappelrooier. Het ILR deed in 1968 onderzoek naar de hydraulische aandrijving van een rooimachine omdat de mogelijkheden hiervoor toenemen.
En een hydraulisch aangedreven Amac C2. Hiermee kunnen de zeefkettingen beter in snelheid worden geregeld. De snelheid is traploos regelbaar tussen 0,75 en 2 m/sec. De kettingen vragen een 14 pk hydromotor, de afvoerketting een 2 pk motor.
Tussen 1961 en 1964 zijn op de proefboerderij C.R. Waiboerhoeve in Millingen a/d Rijn proeven gedaan met de Amerikaanse Harvestore. In de torensilo past 400m³ silage. Hier wordt de silo op luchtdichtheid onderzocht met zeepwater. De silo is eerst onder druk gebracht.
Het aanbod 2-schaar wentelploegen is anno 1968 enorm. Er zijn maar liefst 18 merken die 71 types kunnen leveren in totaal. Bij de 3-scharen zijn er 14 merken met 30 types. Door mechanisering is goed ploegwerk steeds belangrijker geworden.
Ingegaan wordt in dit artikel op de tandvorm van verschillende werktuigen voor de zaaibedbereiding. Hier een goed afstelbare eg van Rau.
Tweebalks schudeg met verstelbare wrijfplaten.
Vierbalks schudeg met verstelbare tanden.
In Nederland wordt op jaarbasis ca. 1,75 miljoen ton stro en 2 miljoen ton hooi geperst. Allemaal in kleine pakjes. Het is de vraag of dit zo blijft. Hier een Borga opraappers met opvoergoot.
Fordson Major met New Holland opraappers en Cook verzamelslede die 2 stapels van 4 pakken maakt.
Met een hydraulische klemvork kunnen de 8 pakken in een keer worden gehanteerd.
Met een Farmhand klauwvork worden 8 pakjes tot 15 lagen hoog gestapeld door deze Farmall met Atlas opbouwkraan.
Met een stapelkipwagen kunnen stapels van 135 pakjes in een keer worden afgezet.
De opraapstapelwagen van Eberhardt kan tot 200 pakjes laden in een regelmatige stapel. Ervoor staat een Same Centauro.
De nieuwe Atlas AB 1202 die Hans van Driel N.V. te Kapel-Avezaath heeft geïntroduceerd.
De Sta-Dri veiligheidscabine die O. de Leeuw uit Engeland importeert. Ze zijn voor 1.600 leverbaar op David Brown, Ford, Massey Ferguson en Nuffield trekkers.
De Cebeco injecteur voor grondontsmetting met 2,10m werkbreedte. De tank zit voorop de trekker.
Passend bij de tijd van het jaar: de oogst van snijmaïs (Foto: L. van Loo). We zien een Speiser hakselaar met Schuitemaker UTW. Op de zijkant van de wagen is nog net de sticker van loonbedrijf Flierman uit Colmschate zichtbaar.
De ontwikkelingen bij de suikerbietenoogst staan niet stil, daarom een overzichtsartikel. Er is vooral behoefte aan meer capaciteit, zoals met het Franse 3 fase systeem die 6 rijen oogst.
Tweerijige Vicon bietenrooier die over 4 rijen werkt. Let ook op de Vicon hoogkipper onder de afvoer.
Eénrijige verzamelrooier van Stoll met bladhakselaar.
Zelfrijdende Volvo (Kuiken) A500 6-rijïge voorraadrooier uit Zweden.
Bietenlader met zeefrad.
In Nederland wordt jaarlijks nog tussen de 80.000 en 90.000 hectare stoppelknollen gezaaid op gemengde bedrijven als diervoeder. Het oogsten ervan wordt steeds meer mechanisch gedaan. Hier een eenrijige knollentrekker van Hoopman.
Knollentrekker met 1,50m werkbreedte in de hef van de trekker. Hier de Votex KP 200 knollenplukker.
Hoopman knollentrekker met 3m werkbreedte voorop een Claas maaidorser.
Vanaf 1949 zijn maatregelen ingevoerd om aardappelmoeheid te bestrijden. Met de komst van DD (natte grondontsmetting) kan in het Veenkoloniaal bouwplan weer vaker aardappelen worden geteeld. Hier een ploeginjecteur met vlottersysteem.
Fordson Major met ploeginjecteur en compressor met roestvrijstalen tanks. De grond is hier onvoldoende afgedekt tegen het gas vanwege aardappelloof.
Schaarinjecteur.
Tandinjecteur in transportstand met driedelige rol.
Nieuw is de techniek niet. Tijdens een literatuurstudie kwamen deze afbeeldingen aan het licht afkomstig uit Duitsland in 1882. Een injecteur voor kunstmest (ammoniak) in gasvorm gebouwd op een ploeg.
Eenzelfde vinding uit 1902 om grondontsmetting uit te voeren. Er werd een mengsel van benzine en zwavelkoolstof ingespoten tegen stengelaaltjes in haver.
Vanwege nieuwe stalsystemen is er meer dunne mest op veebedrijven aanwezig. Dat vraagt ook om andere mechanisering, zoals de ‘vacuümmestzuiger’.
Tankwagen met opgebouwde zuigerpomp en roterende horizontale verdeler.
Welgro tankwagen met vijzelpomp.
Naar schatting wordt de helft van het bietenblad ondergewerkt als groenbemesting. Verkleinen is daarvoor noodzakelijk. L. Haverkamp te Middenmeer bouwde deze bladverbrijzelaar aan de trekker.
In 1967 hebben D. Barth en Zn. en Gebr. de Feyter uit Breskens een zelfrijdende 4-rijige aardappelrooier ontwikkeld. In het afgelopen seizoen is hiermee 180 hectare aardappelen gerooid. Barth heeft inmiddels een tweede machine gebouwd die op 14 augustus is gedoopt. De Gigant heeft een DAF 110 pk (DF 615) motor. Hij weegt 8.500 kg. Hij kost 100.000 gulden.
Vier Nederlandse onderzoekers brachten een bezoek aan Italië waar een melkveebedrijf met 250 stuks melkkoeien wordt gerund. Het aantal wordt nog uitgebreid naar 500 koeien. Hier de buitenuitloop achter de loopstalen met een batterij Harvestores.
De melkstal waarin de Rotolactor is opgesteld. In de roterende melkstal kunnen 28 koeien tegelijk staan.
De koeien zijn in de melkstal gearriveerd en onderweg naar de plaats voor voorbehandeling.
De koe onderweg naar de eigen afdeling.
De Lely fruitwagen die C. van der Lely te Maasland in de handel brengt. Tijdens de NFO bijeenkomst in Bunnik werd hij getoond.
De Mini-Kombi aardappelsorteerder van S. de Vries (Hermes) te Leeuwarden.
De Hagedorn Wisent RBL aardappelrooier van Veldkoning. De machine heeft een extra grote bunker met klapbare zijwand. De machine kan ook in zakken of kisten rooien. Dat is voor loonwerkers bedoeld die bij klanten rooien waar los gestort product nog geen gemeengoed is.
De nieuwe Votex KP 2000 knollenplukker voor trekkers van 30 pk. Er zit een 3m afvoertransporteur aan.
Het nieuwe pand van Boeke en Huidekoper in Zwolle. Op 30 augustus is het pand officieel geopend. Een IBM computer registreert alle onderdelenbestellingen die via Telex zijn gedaan.
De 200.000ste Claas maaidorser wordt door een Schotse boer in ontvangst genomen die was uitgenodigd om naar Harsewinkel te komen. Broers August en Franz Claas bedachten in 1930 een getrokken maaidorser.
REACTIES
Door Gerbert op zondag 19 februari 2023 23:20
Het stukje over koetjes word ook gewaardeerd. Geen foto's van de melkstal zelf?
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.