FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1968 VI

Door Niels in Ingekomen Foto's, donderdag 9 februari 2023 19:00

Het julinummer van 1968 is aan de beurt deze keer. Dat betekent aandacht voor de oogst, maar er is uiteraard ook weer een tentoonstelling. Dat is deze keer de DLG in München. De voorloper van de nu o zo bekende Agritechnica show.
image
Het opraapdorsen van graszaad door een BM Volvo maaidorser. Foto: J. Bouma

image
De 50e DLG tentoonstelling werd half juni in München gehouden. De Same Buffalo heeft een luchtgekoelde zescilinder motor die 105 pk levert en 4.320 kg weegt.

image
De Eicher trekkers zijn zowel in- als uitwendig veranderd. Nieuw zijn de Köningstiger 2 en Wotan 1 en 2.

image
De Amazone EV 500 kunstmeststrooier-zaaimachine die zaad en kunstmest zaait.

image
De Diadem schudeg heeft 2 V-vormige balken.

image
De MIC centrifugaalstrooier komt uit Roemenië. De werkbreedte bedraagt 15 tot 17 meter, afhankelijk van de gekozen schoepen.

image
De trommels van de nieuwe Euro GL 4 cirkelmaaier van Niemeyer zijn voorzien van 2 rijen mesjes die tegen elkaar in draaien en het gras afknippen.

image
De maaier van Bruns heeft 2 planetendragers met elk 2 vaste en 2 roterende schijven met messen.

image
De Fahr KH 60 cirkelschudder met een werkbreedte van 7 meter en een capaciteit van 8 hectare per uur.

image
De Gruse pootmachine is nu ook leverbaar in een uitvoering met een dubbele elevator: 2 banden met pootbakjes naast elkaar. Er kan zo sneller worden gereden omdat de pootbanden maar half zo snel hoeven te lopen.

image
De JF maïshakselaar is voorzien van het toevoersysteem van Teela dat ook wordt toegepast op maïskneuzers om snijmaïs mee te oogsten.

image
Landsberg opraapwagen met blaashakselaar die het materiaal bij het laden hakselt. Bij het lossen werkt hij als hooiblazer.

image
De Fahr SF 50 zelfrijdende opraapwagen met 50 pk motor en vierwielaandrijving en 35m³ inhoud. Hij kost circa 36.000 gulden.

image
De Tennomat losinstallatie van Landsberg is voorzien van een schuin oplopende ketting met meenemers en verdeelrol.

image
De wikkelpers van Welger dat volgens een Amerikaans systeem werkt. Het is een zgn. ‘wafelpers’ die ook door Kemper en Unsinn wordt gebouwd. Het hooi wordt uit het zwad opgenomen en tussen 6 buiten- en 3 binnenrollen tot worsten gerold en in plakken gesneden die een diameter van 10cm hebben en een dikte van 7-8cm. Er is 40 tot 50 pk voor nodig om 2 tot 3 ton per uur te produceren. Het hooi moet 40-50% vochtig zijn en worden nagedroogd. De machine van Welger werkt volgens het concept van de Michigan State University en vereist zelfs 100 pk. Hij is voorlopig niet te koop.

image
Hagedorn heeft naast de tweerijige wagenrooier met zeefraderen nu ook een machine met scharen: de Wisent R 2 S.

image
Diadem oogstmachine voor spinazie, peterselie en andere bladgewassen.

image
De Eichus trekker voor stal en erf, hier uitgerust met een groenvoervork. Hij wordt door Gebr. Eicher uit Forstern geproduceerd.

image
Nu kipwagens steeds groter worden vanwege grotere oogstmachines besteed LM aandacht aan de wetgeving rond o.a. gewichten. Hier een BAV tandemas landbouwkipper. Een dergelijke combinatie mag in totaal maximaal 9.600 kg wegen.

image
Akkerbouwer L. Haverkamp te Middenmeer heeft zelf een eenvoudig systeem voor de diepteregeling van het maaibord ontwikkeld op zijn New Holland Clayson M135. Een halfduims buis is beweegbaar gemonteerd bij de bestuurderszitplaats. Op de buis is een markering aangebracht.

image
De nieuwe ploegafstelling van de Huard met de draaispindel M kan punt S om punt O draaien.

image
Güldner heeft op de DLG tentoonstelling een nieuwe trekker geïntroduceerd, de G60, die door Motrac in Nederland wordt verkocht. De zescilinder Güldner motor levert 60 pk. Hij kost 17.500 gulden in de tweewiel- en 22.000 gulden in de vierwiel-aangedreven variant.

REACTIES

comment Door bolinder op zondag 12 februari 2023 13:46 quote
Heel mooi vooral die eerste foto van een S1000A BM-VOLVO combine

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.