FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1968 IV

Door Niels in Ingekomen Foto's, vrijdag 3 februari 2023 19:00

April en mei zijn aan de beurt deze keer. De onderwerpen lopen zeer ver uiteen. Van de laatste nieuwe trekkers en machines op de SIMA in Parijs tot hooibouwmachines (maaiers en schudders) maar ook een fabrieksbezoek aan John Deere wordt besproken.
image
Door het gebruik van een rijendunner is arbeidsbesparing en spreiding mogelijk. Foto: R.L.C. Goes.

image
Nieuwe maaisystemen veroveren in een rap temp de markt, ten koste van de maaibalk. Het ILR doet onderzoek naar deze systemen. Hier het meten van de maaihoogte met een meetschijf.

image
Trommelmaaier aan het werk in een lang gewas.

image
Van 5-10 maart werd in Parijs de Sima georganiseerd. De Fiat 670 is een nieuwe trekker uit de serie van Fiat die uit 7 types bestaat. Hij heeft een viercilinder motor met 60 pk.

image
Al in Amsterdam te zien maar nu ook in Parijs, de nieuwe serie van Renault. Hier de R86 met een driecilinder luchtgekoelde MWM motor die 51 pk levert.

image
Op de Ford stand veel aandacht voor de Amerikaanse 8000. Een zescilinder 6,1 liter motor levert 125 pk. De besturing is hydrostatisch en het stuurwiel is in verschillende standen te zetten.

image
De John Deere 3020 is voorzien van 2 balken waarover gewichten kunnen worden verschoven. Hierdoor kan de gewichtsverdeling (tot 450 kg) worden gecorrigeerd. De gewichten worden hydraulisch geplaatst. Fabrikant Darragon levert het systeem voor verschillende merken.

image
De importeur van David Brown leverde tijdens de trekkers die tijdens de tentoonstelling werden verkocht met een speciale trekkerradio. Deze is achter het instrumentenbord ingebouwd. De plastic luidspreker wordt op de bestuurder gericht.

image
Bij de nieuwe Huard T140 drieschaar kan de breedte met een slinger worden ingesteld. Het wentelen gebeurt hydraulisch.

image
De McCormick 140 maaier is voorzien van 2 schijven die van bovenaf worden aangedreven.

image
Bij de maaier van Welger zijn de randen van de schijven op 2 plaatsen omhoog gebogen.

image
Zesrijige bietenlichter-lader van SMC. De beiden zeefraderen brengen de bieten in een korf die ze naar de transporteur brengt.

image
Inrichting voor het vullen van kunstmeststrooiers van Lely. Op de wagen staan 2 bunkers met afsluitbare uitlopen.

image
Precisiezaaien van suikerbieten is in Nederland anno 1967 niet meer weg te denken maar, over de zaaiafstand ontstaat onduidelijkheid. Het ILR testte afstanden van 4 tot 15cm. Hier de Allis-Chalmers model G met Stanhay precisiezaaimachine. Het zaaien van de proefvelden begon al op 17 maart in de NOP.

image
Ook cirkelschudders zijn niet meer weg te denken. Hier een machine met 4 elementen.

image
En een machine met 6 elementen.

image
Lely Gemini met wierskorf.

image
De Centar bietenlader van de Franse fabrikant Egis. Het reinigingssysteem is in de Haarlemmermeer ontwikkeld en bestaat uit een zeskantige as met rubberen strippen. Boeke en Huidekoper verkoopt de machine voor 12.260 gulden in de standaarduitvoering.

image
In dit jaargetij is dit een vertrouwd beeld. Foto: L. van Loo.

image
Schmotzer Unselector tastdunner.

image
LM werd door Louis Nagel uitgenodigd de fabrieken van John Deere in Mannheim en Zweibrücken te bezoeken. In 1956 verwierf John Deere een meerderheidsbelang in Heinrich Lanz A.G. Hier de Lanz locomobiel met 8 pk op het terrein van JD in Mannheim.

image
Een Lanz Bulldog uit 1944. Ook in Nederland een bekende trekker.

image
Een van de nieuwe Europese trekkers. De enige overeenkomst met Lanz is dat ze uit dezelfde fabriek rollen.

image
De splinternieuwe maaidorserfabriek in Zweibrücken. Op deze locatie stond eerst de maaidorserfabriek van Lanz die in 1863 door Christiaan Wery is gesticht en in 1932 door Lanz werd overgenomen. 1.500 medewerkers produceren er nu 25 maaidorsers per dag. Vijf zelfrijders en 1 getrokken type. Daarnaast heeft Deere een fabriek in het Franse Saran voor motoren en 2 andere voor opraappersen en hooibouwmachines. Een fabriek in Spanje produceert trekkers en maaidorsers voor de Spaanse markt.

image
Machinefabriek D. Barth en Zn uit ’s-Gravendeel heeft samen met Fa. de Feyter uit Breskens een vierrijige zelfrijdende aardappelrooier ontwikkeld die de toepasselijke naam Gigant heeft gekregen. De machine heeft een 110 pk dieselmotor die de achterwielen mechanisch aandrijft en de voorwielen hydraulisch. De machine kost maar liefst 98.000 gulden.

image
De nieuwe Kleine Automatic 5000 bietenrooier achter een Same Leone. De machine werd door Kleine voor de campagne van 1967 in Nederland geïntroduceerd. In de bunker past 2.500 kg.

image
Hoegen Dijkhof LAT 160 veldspuit bedoeld om op een Unimog te bouwen maar nu ook voor trekkers vanaf 35 pk geschikt gemaakt. De boombreedte is 20 meter en in de tanks past 2x 400 liter. Hij kost 9.000 gulden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.