FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1967 II
Door Niels in Ingekomen Foto's, woensdag 18 januari 2023 19:00
We zijn beland bij het septembernummer van 1967. Met daarin aandacht voor mechanisering in de suikerbietenteelt, het uitrijden van drijfmest (o.a. met zelfrijdende mesttanks) en bij een vergeten teelt: die van stekbieten.

Stro persen en gelijktijdig pakken verzamelen door een Massey Ferguson 35 met Claas Maximum lagedrukpers. Foto: N. Hoogendoorn.

De Franse methode van zesrijig bietenrooien in gescheiden werkgangen van koppen, rooien en laden ondervind veel belangstelling van loonwerkers. Eerder in Zeeuws-Vlaanderen maar ook de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen heeft ervaring met dit systeem opgedaan op hun 240 hectare suikerbieten. Hier de zesrijige Herriau ontbladermachine achter een IH McCormick 624.

De scalpeurs achter de machine hangen in een parallellogram.

Zesrijige Herriau lichter achter een Ford 5000 die de bieten op zwaden legt.

Voor de afvoer van de bieten is veel materiaal nodig. Door de ABH is in 1966 180 hectare met deze machines geoogst. Voor deze tijd werd dit werk gedaan door 7 Catchpole eenrijige wagenrooiers waarvoor 7 man en trekkers en 14 trekkers met wagens vereist waren. De gemiddelde dagcapaciteit bedroeg 7-8 hectare in 9 uur. Met het nieuwe systeem zijn 3 man voor de oogst en 4 tot 5 met wagens vereist. De capaciteit bedroeg 6 hectare in 9 uur. De totale investering bedroeg 33.600 gulden.

‘Vacuümmestzuigers’ worden steeds meer voor dunne mest gebruikt. Hier de Kaweco machine op een tandemstel.

Helma zelfrijdende mestzuiger op een DAF vrachtwagen.

Welgro zelfrijdende machine.

Verdeler met spleetvormige uitstrooiopening zonder spreidblad.

Windgevoelig is deze verspreidingstechniek wel.

De Veenhuis mestzuiger met een nieuw type verdeler.

Een Tank precisiezaaimachine voor een duwtrekker. De trekkerbestuurder zit boven het trekkervoorwiel.

De Amerikaans-Ierse Milton precisiezaaimachine waarvan het zaaikouter door de schijven wordt gevormd. De zaaischijf draait daartussen.

Schmotzer tastdunner met een mechanische taster achter het mes.

Een experimentele tastdunner van het Britse onderzoeksinstituut NIAE. Een spuitdop spuit een allesdodend middel en stopt op het commando van een taster. Deze geeft aan waar de bietenplant gespaard moet blijven.

Een duwtrekker in actie met een tienrijige schoffelmachine van Lilla Harrie. De vooras wordt van de grond geheven.

Een zelfrijdende tweerijige blinde rijendunner van Kleine waarvan de elementen uitzonderlijk kunnen worden geheven.

In 1966 werd voor de eerste keer in ons land een demonstratie gehouden van het machinaal rooien van stekbieten. Hier de Borga stekbietenrooier die zijdelings op een zwad lost.

De trekker blijft bij Borga buiten het gewas rijden.

Voor de Mads Amby rooier wordt het blad eerst verwijderd met een maaikneuzer.

De Mads Amby rooit 2 rijen bietjes waarvan het loof is verwijderd.

De stekbietenrooier van Roger D’Hooghe levert de bietjes af op een dik dwarszwad.

Het rooisysteem van Roger is afgestemd op lange wortels. Dit type heeft een verzamelbak.

De Nuffield 4/65 is het grootste type van Nuffield die O. de Leeuw importeert. Enkele exemplaren zijn reeds afgeleverd. De trekker vervangt de 10/60 en levert 53 pk uit een viercilinder BMC motor. Hij kost 14.060 gulden in de standaarduitvoering.

Ook heeft O. de Leeuw 4 nieuwe types stalmeststrooiers in het programma opgenomen. De Leeuw Farmer 1 en 2 en de Konttraktor 1 en 2. Ze worden in Nederland gebouwd.
REACTIES
Er zijn nog geen reacties geplaatst.VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.