FOTO'S VAN RONALD PEKKERIET - 8 EN 9-8

Door Niels in Agrifoto Foto's, vrijdag 9 september 2022 14:00

Deze fotoserie met video's zit vol Claas. We trappen af met een gloednieuwe Claas Tucano van loonbedrijf Roebertsen in de tarwe. Dan zien we de bijzondere Claas Jaguar 950 van Greeninclusive hennep maaien. Ook de hakselaar is green inclusive!
image
We starten op 8 augustus nabij Laag-Zuthem. We zien hoe Roebertsen Grond- en Loonwerk uit Heino met hun nieuwe combine: een Claas Tucano 430, een perceel biologische tarwe aan het oogsten is.

image
Op het moment van fotograferen had de combine er nog geen 15 hectare op staan.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Lossen bij een Claas Arion 650 met Schuitemaker Solide dumper.

image

image

image

image

image


Meer video's op het Agrifoto Youtube Kanaal

image
Dan gaan we op 9 augustus een eind van huis namelijk; naar Nieuwhorne in Friesland. We zien hoe Greeninclusive uit Drachten een perceel vezelhennep maait met de dit jaar aangeschafte Claas Jaguar 950. Deze is speciaal gewrapt in de bedrijfskleuren.

image

image

image

image
De hennep werd gemaaid en te roten gelegd op het land om uiteindelijk in een baal geperst te kunnen worden.

image
De balen worden verwerkt voor verschillende doeleinden waarbij de plant, het houtachtige deel van de stengel en de vezel gescheiden worden.

image

image

image

image

image
Een deel wordt vooral gebruikt voor isolatiemateriaal als een duurzame oplossing voor bestaand isolatiemateriaal. Er zijn al een aantal huizen mee gebouwd.

image

image

image
Greeninclusive doet sinds dit jaar de gehele oogst in eigen beheer. Hiervoor deed een loonwerker het met een hakselaar. Dit jaar hebben ze 225 hectare en het bedrijf hoopt binnen enkele jaren door te groeien naar 1200 hectare.

image


Meer video's op het Agrifoto Youtube Kanaal

REACTIES

comment Door niewiem op zaterdag 10 september 2022 07:03 quote
Waarom wordt er zo hoog gemaaid in die biologische tarwe ? Om zo weinig mogelijk onkruid door die combine te jagen ? Of voor verdere onkruidonderdrukking ? Confused Confused
comment Door Niels (Administrator) op zondag 11 september 2022 16:54 quote
niewiem schreef: Waarom wordt er zo hoog gemaaid in die biologische tarwe ? Om zo weinig mogelijk onkruid door die combine te jagen ? Of voor verdere onkruidonderdrukking ? Confused Confused Ik denk dat eerste ja.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.