FOTO'S VAN KEES DE NOOD

Door Niels in Agrifoto Foto's, maandag 13 juni 2022 14:00

De familie Vandewalle uit het Belgische Lichtervelde is een bekende naam in Fendt-kringen. Op 7 mei haalde zijn hun 150 stuks tellende collectie weer naar buiten, voor de derde maal. Kees ging kijken en geeft ook tekst en uitleg bij de museumstukken.
image
Zeven mei was de dag van de verzamelaar maar, dat is niet de enige reden waarom de Fam. Vandewalle uit Lichtervelde hun unieke verzameling Fendt tractoren tentoonstelde. Zij doen dit 2 dagen en alle baten zijn bestemd voor een goed doel. Deze keer was dat Make a Wish. Een prachtig initiatief wat best navolging verdiend. De eerste keer dat de familie dit deed was in 2012. Toen in 2017 en nu dus in 2022.

image
Ik ben wel verbaasd dat aan de ingang 2 tractoren en een hakselaar van een ander groen merk staan.

image

image

image
Een mooi contrast: Een Fendt F15 met halfrups naast een Fendt 943 Vario MT. Begin jaren 50 bouwde Fendt in navolging van Lanz etc. een rupstrekker met als basis een Dieselross F40. Het bleef echter bij het prototype.

image

image
De West-Vlaamse polderwegen lijken me iets te smal voor de grote spoorbreedte van deze Fendt Ideal 7 maaidorser. De Claas Mercator die er naast staat zal daar destijds minder moeite mee gehad hebben.

image

image

image

image

image

image

image

image
Apart: 2 brandstofpompen op deze Case Gardner Diesel met een 100 pk 6 cilinder motor. Gebouwd net na de Tweede Wereldoorlog. Een knap staaltje techniek van een creatieve loondorser/mechanisatiebedrijf. De stationaire dorsmachines met pers werden steeds groter en de meeste standaardtractoren hadden te weinig vermogen, dus bouw je er zelf een.

image

image

image
Ook deze merknaam-loze trekker met 80 pk Lister motor is gebouwd voor de aandrijving van dorskast.

image
Fendt F 250 GT werktuigdrager met originele opbouw veldspuit.

image

image
Enkel Wesseler en Feldmeister tractoren behoren tot de verzameling.

image

image

image
Een F 225 GT met 2 rijïge inleg-aardappelplanter en daarnaast één met omgekeerde halfautomaat. Van deze F 225 GT zijn er destijds in 1960 8100 gebouwd, best veel. Men had toen het idee van 1 basistrekker waar allerlei werktuigen aan gebouwd konden worden. De tijd leerde dat dit niet de oplossing was.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Van deze zware F 40 U van 1958 zijn er 1030 gebouwd. Weinig in verhouding tot de werktuigdrager. Apart is de geïntegreerde brandstofpomp in het motorblok en een moderne hydrauliekpomp want, bij diverse tractoren uit die tijd moest de aftakas draaien om de hydropomp aan te drijven en als je de koppeling intrapte was het klaar.

image

image

image
Een werkelijk zeer unieke collectie Fendt tractoren met als vlaggenschip 2 Favorit 626 LSA tractoren. Uniek is dat alle tractoren nog in de staat zijn zoals ze door de Fam. VandeWalle zijn aangekocht in de loop van tientallen jaren.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Een zeldzame Fix 1 vanwege zijn voorasvering. Ze komt uit Rijnland Palts en zal zeker gebruikt zijn voor transport naar een groenteveiling. Er zijn er 1650 van gebouwd. Deze is van 1960.

image

image

image

image

image

image

image

image

REACTIES

comment Door niewiem op dinsdag 14 juni 2022 08:31 quote
Prachtig, Kees.Cool Smile
comment Door KeesdeNood op donderdag 16 juni 2022 10:18 quote
Bedankt Ed.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.