FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1964 II
Door Niels in Ingekomen Foto's, zaterdag 5 maart 2022 19:00
Na de Engelse landbouwshow volgt de Landbouw RAI in januari. LM bericht er uitvoerig over met veel nieuwe trekkers en machines die er stonden. Ook wordt ingegaan op Nederlandse bedrijven zoals Fiat-importeur Leonard Lang en fabrikant Ridder.
_Barh92ewaa.jpg)
Passend bij de tijd van het jaar: De Lely centrifugaalstrooier.
_oqWNn193X1.jpg)
Ter ere van het 100-jarig bestaan van Steyr lanceert het merk een jubileumserie. Op tentoonstelling ‘Het Landbouwwerktuig’ in Amsterdam werd deze nieuwe Steyr 190 gelanceerd met een driecilinder die 36 pk levert. NIMAG te Leidschendam importeert het merk.
_4YwTevkqvB.jpg)
Eveneens geheel nieuw is de Deutz D55 met een 3,4 liter 52 pk viercilinder.
_Zi1NRzjbn9.jpg)
Nog een primeur vers uit Frankrijk: De SOM 612 F. De viercilinder motor levert 70 pk en is dezelfde als in de 612. Dankzij de Amplicouple heeft hij 14 versnellingen vooruit en 4 achteruit.
_uavYRF64TA.jpg)
Eicher Mammut 2 met een 60 pk luchtgekoelde 3,9 liter Eicher-motor.
_fGOj4qE8PK.jpg)
De County Super 6 doet niet veel onder voor een rupstrekker. Er ligt een zescilinder Fordson diesel in.
_5n7TNgsjWB.jpg)
De John Deere 3020 en 4020 werden op de Smithfield show al getoond maar nu ook in het RAI-gebouw in Amsterdam. Ze volgen de 3010 en 4010 op. De 4020 heeft maar liefst 98 pk. Landbouwmechanisatie schrijft: Qua bouw, uitrusting en comfort zijn deze Amerikanen boven elke kritiek verheven.
_iBKWHXjKN3.jpg)
Ook Amerikaans is deze Massey Ferguson Super 90 met 77 pk. De trekker wordt in ons land standaard met Multi-Power en een hydraulische stuurbekrachtiging geleverd. In totaal waren er 150 trekkers te zien.
_M6utQHFkKb.jpg)
De Insta-Hitch werd vorige maand ok al behandeld. Brinkmann en Niemeyer importeert het systeem.
_TP7VUHfZfn.jpg)
Het automatisch aankoppelsysteem van PZ Zweegers. De prijs is 195 gulden.
_kLRdNxjIOs.jpg)
In aangekoppelde stand.
_TTPUX3rj5h.jpg)
Veel belangstelling is er voor een goede trekkerzitting. Voor oudere trekkers levert Isri deze zitting voor 275 gulden.
_rEOmqaozek.jpg)
Ook bij deze Rotex cirkelhooier is aandacht besteed aan gebruiksgemak. De beugel boven de machine dient tevens als bescherming. Dankzij de PZ snelkoppeling kun je hem aan- en afkoppelen zonder dat je van de trekker af hoeft. De aftakas moet wel handmatig worden ge(de)monteerd.
_fTpMLEh53M.jpg)
Originele McCormick ploeg. Hier de F-1270 met 14 inch scharen. Boeke en Huidekoper te Haarlem is importeur.
_n3zpRpYaBl.jpg)
Een nieuwe frees van Howard waarvan de werking overeenkomt met een spitmachine. De freesmessen zijn aan de achterzijde van veerstalen bladen voorzien die de grond meenemen en bij het terugveren loslaten. De rotor draait bij 80 tot 90 omw/min. De 215cm brede machine kan 35cm diep werken.
_AtoN4PqdD.jpg)
Roterende eg van Levacq met door de grond aangedreven elementen. Door de helling in te stellen kan de werking worden veranderd.
_jUX3PD8mN.jpg)
De Lely Boxereg voor aardappelcultuur.
_95rg0lXgkc.jpg)
De Schieferstein EB 500 kunstmeststrooier gebruikt smalle transportbandjes om de kunstmest naar verticale werpraderen te brengen. De werkbreedte bedraagt 5 meter.
_G98O1W4ue0.jpg)
Behalve ‘vacuümmestzuigers’ werd ook deze combinatie voor dikke mest getoond van HMS. Het is een product van Meijer’s Machinefabriek te Drachten.
_beF08C4AV9.jpg)
Eén van de vele nieuwe aanbouwzaaimachines. Deze Stegsted is 2,64m breed.
_TQ120vdwt4.jpg)
Hassia zaaimachine leverbaar in werkbreedtes van 2 tot 3 meter.
_DLQr7fBvOP.jpg)
Nodet zaaimachine die is uitgerust met een karwijbak. Daarvoor zijn de platte trechters.
_5zMWNyt5fg.jpg)
De mogelijkheden voor de Vicon rijendunner zijn uitgebreid. De machine is ook met Monodrill zaaielementen leverbaar. Er kan worden gezaaid (links), gedund (midden) en geschoffeld (rechts).
_RicpH3PFdp.jpg)
De Webb precisiezaaimachine is verkrijgbaar met een versie die door loopwielen wordt aangedreven. Deze machine is voorzien van een Jacoby Hydrolux rijenspuit.
_az938V9Co.jpg)
De Centra-Drill is een Duitse precisiezaaimachine die op 2 afstanden kan zaaien zonder de schijven te wisselen.
_PoiPM4UBu6.jpg)
De Samecar met John Bean spuit. De tank heeft een inhoud van 1000 liter en de bomen zijn 20 meter breed. Hij wordt hydraulisch in- en uitgeklapt en is in hoogte verstelbaar. Cebeco is de leverancier.
_xv9XgUAxZE.jpg)
Deze McCormick 57 opraappers is de opvolger van de 56. Een Amerikaanse pers met een hoge capaciteit.
_wiWA7yzgV.jpg)
Ook de New Holland 68 heeft een opvolger: de 69. Door het toerental te verhogen is de capaciteit vergroot. De perswagen maakt nu 80 slagen per minuut en hij loopt op rollen.
_eDbGUc0Rsl.jpg)
De New Holland 78 is vervangen door de 278. Deze heeft een rij tanden meer in de opraper waardoor hij het gewas schoner meeneemt.
_iFNrtPnxiB.jpg)
Heywang opraappers door Veldkoning te Roermond geïmporteerd.
_ls80shCxRx.jpg)
Serigstad aanbouwmaaikneuzer met een werkbreedte van 110cm. Hij wordt door Kverneland Globus te Voorschoten geïmporteerd.
_256Swd66IV.jpg)
New Holland SP 188 veldhakselaar met een 165cm opraper. Een 7 voets maaibord of 2-rijïg maïsvoorzetstuk is ook leverbaar. Hij wordt door een Perkins diesel aangedreven.
_xoajjXRN26.jpg)
De Claas Matador Gigant onderscheidt zich van zijn voorganger, de Matador, door langere schudders en zeven. De Matador Standard is nu leverbaar met een 4- of 6-cilinder motor.
_GHPT6vXV99.jpg)
Van Fahr waren 2 nieuwe maaidorsers te zien. De M60 en M60T. Qua maai- en dorsgedeelte zijn ze gelijk. De T-versie is echter een getrokken machine. De zelfrijder wordt door een 52 pk 4-cilinder aangedreven.
_Wxidl3ieFM.jpg)
De nieuwe Ransomes 1001 die in plaats is gekomen van de 902. Een 10 of 12 voet maaibord is leverbaar en er ligt een 4- of 6-cilinder Ford diesel op.
_nAAZ4sP5vP.jpg)
Van Driel Hoofddorp is fabrikant van deze opraaper voor maaidorsers.
_k8GD4fKDO0.jpg)
Toepassing van de zelfrijdende 6-rijïge Volvo BM bietenrooier die de bieten in langszwaden brengt. Die vraagt om een goede bietenlader. Vandaar dat op de Kuiken stand deze Hilleshög bietenlader stond.
.jpg)
Een aardappellichter die aan het drijfwerk van de maaibalk wordt gemonteerd en daardoor aangedreven. Ook een bietenlichter kan door Lindeteves-Jacoberg worden geleverd. Het merk is Pagri.
_kTowyiJz8a.jpg)
Asset lader op de trekker van R.S. Stokvis & Zn te Rotterdam.
_x9sGaVXMrO.jpg)
Liertje om het kleed op de bodem van de wagen na het lossen terug te draaien. Een vinding van Miedema.
_BJk3NvCWzL.jpg)
De Rumptstad uienrooier is geschikt gemaakt voor zilveruien. In plaats van 4 rooischijven worden 6 kleine dichte schijven gemonteerd (links).
_Uaf2Md9TV.jpg)
De Borga bonenplukmachine voor sperziebonen. In het buitenland is er veel aandacht voor.
_i7v60BBXvL.jpg)
De Hermes Combi is een nieuwe aardappelsorteerder van S. de Vries te Leeuwarden.
.jpg)
Melkbussenkoeler met Manus koelaggregaat waarmee 300 liter melk kan worden gekoeld.
.jpg)
In een achtergrondartikel over de landbouwmechanisatie in de VS komt de hoge mate van mechanisering naar voren. Ook het comfort van de chauffeur krijgt er veel aandacht. Zo kan John Deere al cabines met air-conditoning leveren.
.jpg)
Een boer haalt met zijn pick-up een lading vloeibare ammoniak op.
.jpg)
Span merries met veulens doet zich te goed aan het zojuist bijeengereden hooi.
.jpg)
Enkele van de duizenden paarden die de redactie zag grazen. Vooral in armere gebieden wordt er nog volop mee gewerkt.
.jpg)
Dealerbedrijf met een deel van het materiaal dat was ingeruild of op voorraad. Het verhuren van machines inclusief het onderhoud is een veel gebruikte ontwikkeling. Iets wat we tegenwoordig operational lease noemen. De term financial lease vinden we al eerder in het blad terug.
.jpg)
Om kuilvoer beter te doseren in de stal wordt geëxperimenteerd met het ombouwen van een stalmeststrooier. De strooihaspel wordt weggeklapt.
.jpg)
Het dwarsbandje steekt 30cm uit.
.jpg)
De schrijver van dit artikel bezocht Engeland om te bestuderen hoe doperwten daar worden geoogst. Hier het dorsstation met 1 viner. De erwten worden in aluminium bakjes opgevangen, gewogen en naar de fabriek gebracht.
.jpg)
Drie Mather en Platt opraapdorsmachines. Geheel rechts het erwtenstro.
.jpg)
Het verwisselen van de verzamelbakken vraagt weinig tijd.
.jpg)
De bakken worden op de vrachtwagen getild door een trekker met voorlader.
.jpg)
De Mitchell-McBain maaidorser voor conservenerwten. Al in 1958 is de ontwikkeling ervan gestart.
.jpg)
Het product van de machine klaar voor verzending.
.jpg)
BP kreeg in het najaar van 1962 van de moedermaatschappij de beschikking over een landbouwtestwagen. Een Citroën HY. Hiermee kunnen trekkers op de boerderij worden gemeten met een waterrem, dynamometer genoemd.
.jpg)
Leonard Lang is sinds 1958 importeur van Fiat. Vijf jaar later heeft het een flinke positie verworven. Hier een overzicht van alle 29 trekkermodellen die het merk kan leveren voor landbouw en industrie.
.jpg)
Lang startte in Amsterdam maar week uit naar Apeldoorn in 1961 voor meer ruimte. Hier werd een carrosseriefabriek gekocht. Op een terrein van 6,5 hectare worden machines gereedgemaakt voor aflevering. Hier enkele trekkers met de nieuwe Scalmana lader.
.jpg)
De afdeling waar trekkers gereed worden gemaakt voor aflevering.
.jpg)
Landbouwmechanisatie kreeg de kans om een bezoek te brengen aan de Dronningborg Maskinfabriek in Randers, Denemarken. De fabriek heeft 4,5 hectare bebouwde oppervlakte. Er worden nu 800 maaidorsers per jaar gebouwd.
.jpg)
Montage van getrokken maaidorsers. De machines worden automatisch door de hal getrokken.
.jpg)
Ridder Landbouwmachines N.V. te Ridderkerk. Het bedrijf opgericht door F.A. Nugteren als landbouw- en loonbedrijf. Al snel werd begonnen een greppelfrees te ontwikkelen. Let ook op het ‘Ferguson System’ bord op de gevel!
.jpg)
Omdat in Ridderkerk niet uitgebreid kon worden week het bedrijf uit naar Harderwijk. Het nieuwe pand is op 20 december geopend. De fabriek is 1350m² groot. Naast fabrikant is het bedrijf dealer van Nuffield, Clayson en Bamford.
.jpg)
De Ridder greppelfrees aan het werk.
.jpg)
De Ridder slootreiniger waar inmiddels ook een hydraulisch model van is uitgebracht.
.jpg)
Stoomdorsmachine van Fa. Wissekerke in Noord-Holland rond 1880. De firma Wissenkerke trok van Sommelsdijk naar Kolhorn in 1864 en later naar Anna Paulowna. In 1877 werd een stoomdorsmachine gekocht. Het bedrijf nam ook een van de eerste trekkers in ons land in gebruik: een International Titan.
.jpg)
De heer M. Wissekerke met een zelf geconstrueerde taludmaaier en hark. Het bedrijf produceert veel verschillende machines. Onder andere voor de bollencultuur en cultuurtechniek.
REACTIES
Er zijn nog geen reacties geplaatst.VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.