FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1962 IV
Door Niels in Agrifoto Foto's, maandag 21 februari 2022 19:00
Juli en augustus 1962 behandelen we deze keer. Op de Duitse DLG show (voorloper van de Agritechnica) zien we nieuwe Duitse trekkers. Er is aandacht voor het verladen van stro en een demonstratie met aardappelrooiers.

De nieuwe IH McCormick Super Agriomatic trekkers zijn voorzien van een zeer goede zitting en snelheidsmeter-urenteller en aangepast stuur. Op de DLG tentoonstelling in München werd hij getoond.

De nieuwe Deutz D50S als opvolger van de D50 met een motorvermogen van 52 pk en 2-toerige aftakas met 540 en 1080 toeren.

De Mammut II van Eicher. Een trekker meter en 55 pk 4-cilinder motor en 8 versnellingen.

Güldner heeft hun Europa-serie uitgebreid met een 48 pk Gotland. De trekker heeft een 2-toerige aftakas en Bosch regelhydrauliek.

Ook nieuw is de Hanomag Perfekt als opvolger van de R228. De 2-cilinder 4-takt motor levert 25 pk. Bijzonder is de koepelvormige gesloten cabine geheel van plexiglas gemaakt.

Kramer KT 200 ‘Tragschlepper’ met maar liefst 15 versnellingen vooruit.

Schlüter legt zich toe op zware trekkers en volgens LM hoort ook de S 450 met 42 pk in die categorie.

De Steyr 288 is nieuw uit Oostenrijk. Hij levert 45 pk.

Laden van strobalen met een laadvork van Haayinga-Oosterhuis aan de voorlader van een Fordson Dexta. Let ook op de natte omstandigheden en het feit dat de trekker op kooiwielen stro moet laden!

Stapels van 12 pakken laden met de Trojan pakkenlader aan een Fordson Major.

Deze Cramer pootmachine is gecombineerd met kunstmestbakken om tegelijk met het poten kustmest toe te dienen. De proef in de NOP was geen succes omdat het gebruik van kalksalpeter en kalkammonsalpeter voor veel kiemvertraging en kiemverbranding zorgde.

Ford Nederland heeft de Fordson Super Dexta gelanceerd. De trekker is een aanvulling op de gewone Dexta. De trekker levert 39,5 pk vermogen en 34 pk aan de aftakas. Daarvoor heeft de Super Dexta een grotere 3-cilinder 2,45L motor dan de gewone Dexta.

Al meerdere keren schreef LM over de nieuwe Massey Ferguson 500 maaidorser, hier voor Kasteel Vorden. Op 21 april 1961 kreeg importeur Brinkman & Niemeyer het volledig MF importeurprogramma in handen. Op een dealerdag werd hier aandacht aan besteed. Zelfs Radio Veronica was op de bijeenkomst aanwezig.

Voorop het augustusnummer uiteraard een maaidorser. De Claeys MZ is waarschijnlijk karwij aan het dorsen. A v.d. Knijff staat er op de jutezakken.

Amazone stalmeststrooier met een strooibreedte tussen 2,8 en 5 meter. Deze was op de DLG show in München te zien.

Ook deze Hoes precisiezaaimachine stond daar. De machine gebruikt rubberbandjes voor de verenkeling, net als Stanhay.

Centra-Drill precisiezaaimachine van Karl Becker.

Nieuw is de Rustica precisiezaaimachine van Bleinroth, die dezelfde naam draagt als hun bietenrooiers. De machine is met een rijenspuit van Jacoby uitgerust.

Een geheel andere zaaimachine is de Eberhardt Muli, die veel lijkt op Amerikaanse maïszaaiers. De machine moet volgens de fabrikant ook voor suikerbieten geschikt zijn en dient kunstmest toe bij het zaad.

De Krone maaikneuzer heeft een kap die overgaat in de draaibare pijp.

De Dechentreiter maaikneuzer voor het laden van hooi, uitgerust met een pick-up.

Ook van Dechentreiter is deze S 180 zelfrijdende maaidorser. Hij wordt door een VW industriemotor aangedreven en snijdt 1,80m breed. Bijzonder is dat de graantank via de reiniging wordt geleegd, zodat er een tweede reiniging plaatsvindt.

Welger WSA 350 lagedrukpers met werpinstallatie.

Eenvoudige JF bietenrooier en lader voor montage aan de trekker.

Deze Teupenia is geen maaikneuzer maar een opraaplader met pennentrommel.

Kemper opraapwagen. Bijzonder anno 1962.

De Amerikaanse Esterer Silo-Fix zelflossende wagen.

De ILR looftrekker aan het werk.

Het laden van zakken met aardappelen is zwaar handwerk.

Rooien van aardappelen in zakken op de wagen achter de rooier.

Het lossen van laadkisten met de trekkervoorlader aan een Hanomag R27.

Het rooien van fabrieksaardappelen.

Rooien met een wagenrooier direct op de wagen.

Rooien met een Grimme Universal bunkerrooier.
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.