FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1962 I
Door Niels in Ingekomen Foto's, dinsdag 15 februari 2022 19:00
Het houden van de Smithfield Show en Landbouw RAI levert een flinke hoeveelheid nieuws op waar Landbouwmechanisatie begin 1962 over bericht. Ook zijn er verschillende demonstraties in ons land waarover wordt geschreven.

Over sommige machines moet bij de aanschaf volgens LM niet te gemakkelijk worden gedacht. Zo kan de maaikneuzer grote impact hebben op de bedrijfsvoering. We zien een John Deere-Lanz met maaikneuzer. De foto kwam al eerder voorbij en is gemaakt op een demonstratie bij de fabriek in Mannheim.

Ook deze foto van een Amerikaanse JD 95 maaidorser is daar genomen. Tijdig kopen en de gebruiksmogelijkheden goed bestuderen, zo raadt het blad aan.

Op de Smithfield Show van december 1961 toonde David Brown deze 6-schaar half-gedragen ploeg. Het steunwiel loopt niet in de voor, maar bovenover. Ervoor staat een DB 990.

Een bijzonder apparaat is de Helical digger. De 4 rotors hebben een kurkentrekker werking waardoor wortelonkruid naar boven wordt gewerkt. Ze werken 25cm diep en vereisen minimaal 35 pk.

Geheel nieuw is de Massey Ferguson 400 en 500 maaidorser. Deze hebben een achteras met grotere spoorbreedte gekregen en stuurbekrachtiging.

Het bedieningsplatform van de machine met alle benodigde instellingen onder de hand van de chauffeur.

Met de 400 en 500 modellen maakt MF zijn entree in de allergrootste klasse, schrijft het blad. De capaciteit ligt op 5,5 ton tot 7 ton per uur. Er ligt een 72 pk of 94 pk Perkins in.

Deze machine is voor het oogsten van koolrapen bedoeld en aan de trekker gebouwd.

Planterspecialist Smalford kan hun plantmachines uitrusten met een installatie voor toediening van vloeibare kunstmest. En dat voor 1962!

De Stanhay precisiezaaimachine combineert juist het suikerbieten zaaien met een herbicide bespuiting.

Verbeterde uitvoering van de Howard Rotaped. Deze maakt van trekkers een halfrups.

Machinefabriek Van der Lely heeft belangen verworven in het Britse Blanch, waardoor onder andere de harkschudder door Blanch onder licentie wordt geproduceerd.

In een artikel van aardappelpionier B. Zinkweg wordt uitgebreid ingegaan op mechanisatie van de aardappeloogst. Hier de Amac aardappelrooimachine van Zinkweg, die volgde na een eigen ontwerp. Zinkweg ging in 1957 in de VS kijken en nam veel ideeën mee terug. Ook de Lockwood rolzeef is hiervan afkomstig. Vanwege een gebrek aan personeel zocht de akkerbouwer een nieuwe rooimachine voor zijn bedrijf in de Hoeksche Waard. Een machinefabrikant werd bereid gevonden een rooier te bouwen, die de naam Amac kreeg. Een deel van de aandrijving is door Van der Graaf uit Vollenhove geproduceerd en de transporteur door Constructiewerkplaats Douw te Westmaas.

De roterende eg van de heer W. Anema te Ferwerd met een werkbreedte van 3 meter.

Machinefabriek D. Barth & Zn uit ’s-Gravendeel heeft een nieuw type draineermachine ontworpen. De WO 135/2M/Gear. Deze machine is speciaal voor steenachtige grond bedoeld. Eén Perkins 270 D motor drijft de rupsen aan en de ander het graafwiel. Samen hebben ze 100 pk. De machine weegt net geen 10 ton.

Op de voorpagina van februari: Diepploegen in de polder.

Veel aandacht voor de tentoonstelling ‘Het Landbouwwerktuig’ die van 22 tot 27 januari in het RAI-gebouw werd gehouden. Op de foto prominent de Nuffield-stand. Geen enkele fabrikant op de foto bestaat nog in dezelfde hoedanigheid.

De nieuwe David Brown 990 met een automatische versnellingsbak. Door een regelknop te bewegen kiest de trekker zelf de gunstigste versnelling.

De John Deere-Lanz 100 is toegevoegd aan de serie. De trekker heeft een 2-cilinder 18 pk motor. De hefinrichting is eenvoudiger dan bij zijn grotere broers.

In de hal van het RAI-gebouw stond deze IHC trekker van de fa. Wissekerke te Anna Paulowna. De trekker werd door deze familie in 1919 uit de VS geïmporteerd en jarenlang als dorstrekker gebruikt.

De Same 250, de opvolger van de 240 is met 2- en 4-wielaandrijving leverbaar. Het vermogen is nu met 45 pk iets hoger.

Leonard Lang toonde deze Fiat 251R in een speciale uitvoering van deze 20 pk trekker. Alle wielen worden aangedreven en bestuurd.

De Rotaspa van de Groningse fabrikant Munting wordt nu door Vicon geproduceerd.

Ransomes heeft een moderne 2-schaar wentelploeg aan hun programma toegevoegd: de TS 82.

De Raussendorf frees-ploeg was bij Massee & Zn voor het eerst in Nederland te zien. Trommels met messen vervullen de functie van risters die de grond met stro of groenbemester vermengen.

Nieuw bij Lely is deze wieder met een werkbreedte van 5 meter.

De Gyro centrifugaalstrooier heeft nu een type met aparte toevoerschuif.

De 1-ton strooier van Lely heet zo omdat er 1.000 kilo kunstmest in past. Een vijzel voert de kunstmest naar achtere toe.

Kebro centrifugaalstrooier die op een 2-wielig wagentje is gebouwd. De strooischijf zit onder de bak.

Nieuwe Schieferstein centrifugaalstrooier die Fa. Vlogtman uit Holten importeert.

De Tank precisiezaaimachine met opvallend grote zaaischijven.

Hassia precisiezaaimachine. De Exakta is leverbaar met 4 tot 7 elementen.

Eénrijïge Reform pootmachine uit Oostenrijk die erg lijkt op de bekende McCormick pootmachine.

De eerste maaikneuzer van Nederlandse bodem is de Zweegers Ceres met een maaibreedte van 85cm.

Een nieuw model Taarup, de SM 1100 met 110cm werkbreedte voor de driepuntshefinrichting.

De Taarup kan ook worden ingericht voor het kneuzen van hooigras die direct in een zwad wordt afgelegd.

De Lundell 410 is een 110cm brede maaikneuzer die aan de hefinrichting hangt. In dit geval die van een Landini
trekker.

Massee & Zn haalt uit Denemarken de Holbaek maaikneuzer.

Silomeca maaikneuzer. Een machine uit Frankrijk die Leonard Lang importeert.

De splinternieuwe Fella Passat hakselaar met een 1,50m opraper.

Deze Gehl Chop-All SP 83 is een zelfrijdende hakselaar voor grasdrogerijen. Hij wordt door een 120 pk Continental diesel aangedreven.

Fahr AP lagedrukpers verkocht door O. de Leeuw.

Ook Bautz heeft een nieuwe lagedrukpers die 4 tot 6 ton hooi per uur kan persen.

Excelsior uit Zedelgem bouwt zelfrijdende opraappersen die de Hollandse Import Maatschappij invoert.

Pakkenslede en lader van Trojan op de stand van Lindeteves-Jacoberg. Er kunnen tot 20 pakken mee worden verzameld.

In de herfst van 1961 werden in Numansdorp en Tollebeek rooidemonstraties gehouden. Daar was deze Bergmann K30 S te zien.

En een Romas TVW wagenrooier.

Hassia aardappelrooier.

Wisent bunkerrooier.

Olis Junior met opzachtinrichting.

Krakei met dwarstransporteur.

Romas II rooimachine met aangekoppelde wagen ‘systeem Biemond’.

Een andere rooicombinatie die werd getoond is deze Romas II ‘systeem Van Tilburg’. Het betreft beide combinaties van akkerbouwers zelf.

Weevers zakkenheffer.

En de Gorter zakkenheffer. Beide werden in Tollebeek getoond.
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.