DE HISTORIE VAN VICON BIETENROOIERS

Door Niels in Achtergrondartikelen, zondag 9 mei 2021 14:00

Iets heel anders voor de zondagmiddag. De bietenrooiers van Vicon hielpen om de bietenoogst in Nederland te mechaniseren. Kees de Nood scande een mooie serie foto's in en verzamelde informatie die het verhaal vertelt van één van 's lands bekendste machinefabrikanten.
image
Vicon werd bekend door zijn getrokken bietenrooiers maar, het bedrijf bouwde ook zelfrijders. Hier de productie van de 2-rijïge zelfrijdende bunkerrooier in 1967. Dit was de eerste serie en technisch bleek het een flop.

image

image
De rooier in actie op een grote bietenoogst demonstratie in Gibecq in België.

image
Het lossen van de bunker met 3.500 kg inhoud.

image
De rooier in actie.

image
Iets anders: Gerst zaaien met een zaaimachine bestaande uit een Vicon pendelstrooier met zaadverdeelbak voor de rijenafstand.

image
Bieten rooien met een getrokken 2-rijer.

image
Een nieuwe rooier in 1966 met ervoor een Fordson Dexta. Met deze trekker werden de rooiers getest.

image
De laatste bieten rooien op een akker in Driewegen, Zuid-Beveland, in 1968. De Spijkstaal 5 tons kipper heeft een achterbord in de vorm van een stukje bodem wat omhoog komt.

image

image
De Vicon Pender Boy. Een handig onderstel om de strooier op te plaatsen en op te bergen.

image
Mooie door Vicon gerooide bieten met wortel en tak.

image
Weer een rooier die van de band is gerold in de fabriek in Goes. Voor vele misschien onbekend maar bij de firma Schipper in Goes werden een aantal jaren de Vicon rooiers gebouwd. Schipper was destijds een grote Fiat-dealer in Zeeland.

image
Voor de fabriek.

image
Proefrooien met het sloffenkruis ontwikkeld door de heer Steketee uit Driewegen.

image
De Fiat en Vicon 2-rijer aan het werk onder drogere omstandigheden.

image
Een demonstratie in Groningen in 1969. De Vicon was niet alleen eenvoudiger maar ook goedkoper ten opzichte van andere merken. Dit waren dan vaak wel bunkerrooiers.

image
Poseren bij een 2 rijïge machine.

image
De rooier kon uitgerust worden met meerdere wielen die voor een stabielere loop zorgden. Zeker als het nat was.

image
In 1968 was een nat jaar. In dat jaar kocht de vader van Kees met een collega samen een Volvo A500 6-rijer. Voor de Schmotzer 1-rijer was het te nat.

image

image
Een demonstratie in de Noordoostpolder in 1970. Leerlingen van de landbouwschool in Emmeloord zijn op bezoek.

image

image
Proef rooien voor het IRS uit Wageningen op de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen in Numansdorp.

image
Een nieuw product: de Steketee schoffelmachine aan het werk met achterop een bietendunner.

image
Ook een Vicon product is de Centra precisiezaaimachine. Op deze foto op demonstratie in 1965 bij de Wilhelminapolder in Wilhelminadorp. Een mooi detaail is dat op de volgende afstanden gezaaid kan worden: 4,2, 5,5, 6,9 en 8,2 cm. Vandaar de slingerdunner achter de schoffelmachine. De elementen heetten Monodrill, wat lader veranderde in Monozentra.

image
Vorig jaar juli werd Kees gebeld door een gepensioneerde boer uit Groede. Hij was aan het opruimen en bij de spullen stond deze 3-rijïge bietenlichter. Niemand had er interesse in. Via-via kwam de man bij Kees uit.

image
Zijn vader had de lichter in 1959 gekocht bij mechanisatiebedrijf Vermeulen in Oostburg. Deze paste achter hun Fordson Dexta. De machine werd in dat jaar gekocht omdat het tot laat in het jaar erg droog was. De bieten konden met de handspade niet worden gerooid. Ook de lichter moest met zakken stenen en grond verzwaard worden.

image
Een jaar later was het juist weer zo nat dat je geen lichter nodig had. Vlak daarna kwam de Vicon 1-rijer in beeld en de lichter heeft dus al die tijd in de schuur gestaan. Kees haalde de machine op en probeerde hem bij diverse stichtingen en trekkermusea te slijten, maar zonder succes.

image
Dit voorjaar vroeg Kees Corné Goedhart of hij een advertentie in een oldtimer clubblad wilde zetten. Daar reageerde 1 persoon op: Wim van der Bliek uit Wolphaartsdijk. Hij was benieuwd hoe de lichter eruit zag en vertelde dat in de jaren 50 een smederij in Wolphaartsdijk ook lichters maakte.

image
Deze smederij was Van Liere, Valiënzo genaamd. Wim vertelde hoe hij daar nog als 15-jarige had gewerkt.

image
Van Liere maakte voor Vicon ook onderdelen, onder andere voor de schudeg die ook bij Schipper in Goes gebouwd werd. Er werkte in die tijd wel 15 mensen bij Van Liere. Inmiddels bestaat het bedrijf niet meer. Wim komt de lichter nu bij Kees ophalen en gaat hem restaureren.

REACTIES

comment Door huib op zondag 9 mei 2021 15:04 quote
Die werkplaats van Van Liere staat nog steeds in Wolphaartsdijk te verpauperen. Ik denk dat de apparatuur er nog in staat.
comment Door KeesdeNood op zondag 9 mei 2021 15:37 quote
Niels het was geen Vicon A500 maar een Volvo A500 die mijn vader kocht. De firma Schipper uit Goes was destijds een grote Fiat en Vicon dealer vanaf 1965 tot 1970 was er zelfs een fabriek van Vicon in Goes waar ongeveer 75 man werkte in hooftzaak werden er rooiers gemaakt. Schipper was ze groot dat ze enkele keren bij de NS een treinstel afhuurden om hun klanten naar de Rai te vervoeren ,deze trein had de naam de Schipper Expres.
comment Door Niels (Administrator) op zondag 9 mei 2021 15:39 quote
Oeps, snel aangepast! Mooi verhaal Kees, bedankt.
comment Door bolinder op zondag 9 mei 2021 16:42 quote
En schipper verkocht ook Claas combines en Miedema kippers en transporteurs verder bouwden ze voor Urgent zelfrijdende sproeimachines op een fiat onderstel Kole was de vertegenwoordiger en heefd later veel klanten meegenomen naar van Weele toen hij daar naar toe ging.
comment Door Fiat 1000 op zondag 9 mei 2021 16:52 quote
mooie serie. maar onder 1 foto schrijf je dat het te nat is voor de schmotzer 1 rijer. ik denk dat je bedoelt de vicon 1 rijer.
maar ja je wilt nog graag een schmotzer BK 400 dus bij deze trek je de aandacht erop zekerWink Wink Wink
comment Door Niels (Administrator) op zondag 9 mei 2021 19:19 quote
Nee Frans daar hoort echt Schmotzer te staan Kees zijn vader had er 1.
comment Door xc70 op zondag 9 mei 2021 19:45 quote
prachtige reeks Cool
comment Door niewiem op maandag 10 mei 2021 13:37 quote
Super Cool

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.