FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: FAM. VAN DIJK

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 25 april 2021 14:00

Het seizoen voor oude foto's is inmiddels wel zo'n beetje voorbij maar 1 reportage willen we jullie niet onthouden. Hij sluit naadloos aan op de foto's van Arnoud Hoekstra want, ze gaan ook over de RIJP. Arwin van Dijk's vader werkte daar vele jaren als chauffeur.
image
Veel fabrikanten lieten hun nieuwe machines graag testen bij de RIJP. Het bedrijf had er genoeg werk voor, gaf altijd goede feedback en als het beviel werden ze aangeschaft. Dat was natuurlijk goede reclame. Het testen van prototypes werd gedaan door de afdeling Operationeel Onderzoek. Arwin's vader mocht regelmatig als chauffeur optreden op deze machines. Zo werd deze International Axial-Flow 1480 uitgetest, hier in het koolzaad. We zagen dezelfde machine in een fotoreportage van de fam. Janse uit Zeeland, die er bij gingen kijken in de polder.

image
Ook werd deze Claas Dominator 116CS getest. Geen axiaalmaaidorser maar een dorsprincipe van vele trommels achter elkaar dwars geplaatst. Het was nooit een groot succes.

image
En in de tarwe. De machine kon slecht met veel stro overweg.

image
Nogmaals de IH aan het dorsen, maar nu in een perceel haver. Arwin's vader poseert trotst op het trapje.

image

image
Deze kleurenfoto bleef ook nog bewaard. Aan het lossen in een Miedema trechterwagen, géén Beco, zoals de meeste waren.

image
Ook deze Ford TW-15 werd getest op het bedrijf. De RIJP plakte er zelfs een nummer op.

image
Je ziet nog net de ketting die naar het frontgewicht van de Renault loopt. De trekker was namelijk kapot. Dat ontging ook de vertegenwoordiger van Ford niet, die snel een foto maakte! De fam. van Dijk kreeg de foto's later van hem. Ook de Renault was een demo bij de RIJP.

image
Met een triltandcultivator bezig met de zaaibedbereiding.

image
Een krantenknipsel dat Arwin heeft bewaard. Start van de koolzaadoogst in de polder. Voorop New Holland zwadmaaiers gevolgd door Claas Dominator 106 en NH Clayson 8080 combines.

image

image
De vader van Arwin werkte ook op het bedrijf A93 in Lelystad. Een geheel op zichzelf staande bedrijfsunit van de RIJP. Het bijzondere van dit bedrijf is dat louter met lineaire planningsmodellen werd gewerkt. Het grootlandbouwbedrijf paste deze wiskundige methodiek toe bij het maken van hun oogstplanning. De modellen werden zo ver doorgetrokken dat een compleet akkerbouwbedrijf van 300 hectare ermee werd gerund. Rechtsboven het bedrijf aan de Bronsweg in Lelystad in aanbouw. De silo's waren afkomstig van de oude graanopslag in Ketelhaven.

image
Aan de hand van wiskundige berekeningen werd beoordeeld hoeveel en wat voor mechanisatie en arbeid vereist was. Uiteindelijk werd met zeer weinig materieel en personeel gewerkt op een relatief grote oppervlakte. Eén van de trekkers was deze John Deere 4040 hier met een Rumptstad 4-schaar wentelploeg.

image
De trekker werd ook met een Stoll voorlader uitgerust. Zo te zien wordt er koolzaad gezaaid in de graanstoppel door een Amazone schudeg en Accord zaaimachine.

image
Kunstmest halen met een 4040 en 2 van de Beco wagens. De trechterbakken zijn vervangen door zelf ontworpen zijkiepbakken waarmee de getrokken kunstmeststrooiers konden worden gevuld. Dit zagen we in de fotoseries van Arnoud Hoekstra al.

image
A93 begon met extensieve maaigewassen maar ging al snel ook aardappelen en suikerbieten verbouwen. Hier poten door een MB Trac 1100 met Gruse pootmachine.

image
En rooien met een Amac F2 zo te zien.

image
Suikerbieten transport met de 4040.

image
A93 had zijn eigen combine, een 8080, maar ipv een 20 voet (6m) maaibord hing er een 5,4m maaibord voor. Hier wordt zomergerst gedorst. De combine werd later door loonbedrijf Regnerus in Friesland gekocht. Ook daarvan hebben we al eerder oude foto's gezien, vorige winter.

image
De 4040, zonder voorlader maar met knikje in het luchtfilter, en de MB Trac in het graantransport.

image
Geen trechterwagens hier maar Miedema Prestige 125 kippers.

image
Diepwoelen met een MB Trac 1300 en Rumptstad diepwoeler.

image
Tarwe dorsen op het grootlandbouwbedrijf en een rijtje van 5 8080's.

image
Op het bekende greppelland waar iedere 12 meter een greppel was gefreesd.

image
Je kunt niet altijd 6 gooien! White, MF 1200 en MB Trac allemaal verzakt. Helemaal vooraan een MF 1250.

Wil je meer weten over het bedrijf A93 en het operationeel onderzoek bij de RIJP? In de eerste uitgave van het donateursblad van Stichting Polderpioniers kun je een interview lezen met de directeur, Albert Hagting, over de oprichting ervan en hun werk. Wordt donateur voor slechts €17,50 en ontvang dit unieke magazine!

REACTIES

comment Door Danny op zondag 25 april 2021 15:57 quote
ben benieuwd wanneer het eerste donateursblad in de bus ligt.Cool
comment Door Niels (Administrator) op zondag 25 april 2021 20:36 quote
Danny schreef: ben benieuwd wanneer het eerste donateursblad in de bus ligt.Cool Hopelijk begin mei als alles goed loopt Danny.
comment Door charel op dinsdag 27 april 2021 11:32 quote
Prachtige serie en super commentaar. Ik heb de informatie naar binnen gezogen.
Mooi hoe dat toen ging. Die plan boerderij leek wel wat op de 5 jaren plannen achter het ijzeren gordijn zeker. Alles van achter een bureau tot achter de komma dicht timmeren.

Ook best kunstig om met een 2WD trekker een vierschaar met weinig slip voort te trekken, dan heb je hem er netjes achter hangen denk ik. Nu ziet het er daar ook mooi droog uit, maar het moet maar wel even.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.