MASSEY FERGUSON 2100 GROOTPAKPERSEN

Door Niels in Achtergrondartikelen, vrijdag 6 februari 2009 17:11

In Nederland is de fabrikant Hesston een redelijk onbekend merk. Na heen en weer geschoven te zijn tussen Fiatagri en Case IH is het bedrijf nu ondergebracht bij AGCO.Vorig jaar kwamen de eerste grootpakpersen van hun nieuwe 2100 serie naar Nederland. Agrifoto nam een kijkje bij het persen van kuilgras in Stellendam (ZH).
imageDe Amerikaanse fabrikant Hesston bouwde in 2006 het eerste model van zijn nieuwe serie grootpakpersen. In 2008 werden de eerste modellen in Europa verkrijgbaar. Massey Ferguson importeur Mechatrac, uit het Gelderse Zutphen haalde vorig jaar het model 2170 naar Nederland voor evaluatie en om de reactie van potentiële klanten te peilen. Na succesvol in het stro gedraaid te hebben werden er in september proeven gedaan met het persen van kuilgras.

imageDe nieuwe serie grootpakpersen bestaat uit vier modellen. In grote lijnen is deze hetzelfde als zijn voorganger maar kent ook een aantal vernieuwingen. Massey Ferguson claimt met het nieuwe topmodel, de 2190, de capaciteit met 30 procent verhoogd te hebben.
Deze 30 procent moet onder andere voortkomen uit het verhoogde aantal persslagen, de vernieuwde pick-up, een vernieuwd dubbel knoop systeem en nieuwe ventilatoren die de knopers vrij van stof en gewasresten moeten houden. De nieuwe serie grootpakpersen wordt aangestuurd door het universele ISOBUS systeem wat het gedoe met verschillende monitoren in de trekker moet voorkomen.

imageTwee medewerkers van Mechatrac en Joost Klok, MF dealer uit Heenvliet, houden de nieuwe machine nauwlettend in de gaten als de eerste pakken kuilgras worden geperst. Na wat aanloopproblemen problemen blijkt de machine probleemloos de lichte snee gras aan te kunnen. De 175 pk zware Massey Ferguson 6485 heeft dan ook geen problemen te hebben met het aandrijven van de machine.
“Het topmodel van de perslijn, het model 2190 produceert balen van het formaat 1.20m x 1.28m en is vooral in trek bij bedrijven die veel stro persen voor bijvoorbeeld energiecentrales zoals het geval is in landen als Denemarken en Groot Brittannië” verteld Joost Klok. De machine zal daar vaak het oude topmodel, de Hesston 4900 vervangen.

imageDe Amerikaanse fabrikant Hesston uit het gelijknamige plaatsje in de staat Kansas viert dit jaar haar dertigste verjaardag en bouwt al sinds 1978 grootpakpersen. Voordat Hesston werd overgenomen door Agco verwisselde het al twee keer eerder van eigenaar. In 1987 kocht Fiatagri het bedrijf waarna in 1988 Case International 50 procent van het bedrijf in bezit kreeg. Inmiddels zijn de bekende grootpakpersen al in acht verschillende kleuren en merknamen te koop geweest. Vooralsnog zullen we in Nederland alleen de rode Massey Ferguson en groene Fendt versie te zien krijgen.

REACTIES

comment Door Gerbert op vrijdag 6 februari 2009 22:48 quote
"een vernieuwd dubbel knoop systeem"

Heeft New Holland hier geen patent op of word er iets anders bedoeld?
comment Door op zaterdag 7 februari 2009 19:18 quote
mooie pakenpersen van massey ferguson
comment Door Max op zaterdag 7 februari 2009 20:51 quote
Mooie verbetering die achtergrondartikelen!
comment Door Jeroen op donderdag 26 februari 2009 19:58 quote
Mooi en goed item deze achtergrond artikelen !!

Wanner komt de volgende ?

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.