FOTO'S VAN DENISE VAN DER BOOM - 16-5

Door Denise in Agrifoto Foto's, zondag 24 mei 2020 14:00

Meestal staat Niels achter de camera, maar nu is hij onderwerp van deze serie. Samen met zijn Allis-Chalmers model G en Weevers schoffelbalk. Afgelopen winter heeft hij de trekker opgeknapt, en 16 mei was de vuurdoop bij schoonvader Frans Gielen.
image
Om de trekker te testen werden de kopakkers van de suikerbieten geschoffeld. Met de 12-rijïge zaaimachine is er in de geer wat overlap, wat problemen geeft met rooien en extra tarra. Daarom worden deze plantjes weggeschoffeld.

image
Het was de vuurdoop voor deze Allis-Chalmers model G, die afgelopen winter onder handen is genomen in de werkplaats.

image

image
Geconcentreerd om geen bieten in de rij om te rijden!

image
Onder de trekker hangt een Weevers schoffelbalk met daaraan Schmotzer schoffelelementen. Een leuk detail is dat deze schoffelbalk ooit nieuw is gekocht door de vader van Frans en via een oom nu weer terug op het bedrijf is.

image
Kenners zien direct dat de originele 12 pk Continental N62 benzinemotor is vervangen door een ander exemplaar. De vorige gebruiker heeft de motor omgewisseld voor een Franse Bernard W36 (36 pk) V2-dieselmotor. Een flinke upgrade qua vermogen dus en diesel is ook nog eens veel handiger. Vooral de motor had veel werk nodig, omdat hij bijna 35 jaar niet was gebruikt.

image
De trekker is van een handbediende hefinrichting voorzien. Een 3 meter schoffelbalk kun je er prima mee tillen.

image

image
Een groot succes werd de schoffeltrekker wereldwijd niet, met bijna 30.000 stuks gebouwd. In Nederland was de trekker juist wél een groot succes voor heel veel verschillende toepassingen. Voor de kleinschalige landbouw hier was hij uitermate geschikt. Daarnaast deed hij ook dienst bij veel gemeentes. Op de website van Persian Orange kun je hier veel meer over vinden.

image
Dit exemplaar is een relatief oudje van bouwjaar 1949. Zijn waarschijnlijk eerste eigenaar was een akkerbouwbedrijf in Wieringermeer, waar hij vele jaren dienst deed. Vervolgens ging hij naar een collega-akkerbouwer, waar hij lange tijd in onderdelen in de schuur lag. Begin vorig jaar kocht Niels hem.

image

image

image

image

image

image

image

image
Dat veel van deze trekkers vandaag de dag nog steeds worden gebruikt is een mooi compliment voor dit model. Ook in Flevoland zijn ze populair als schoffeltrekker. In de VS zijn ombouwsets verkrijgbaar om hem elektrisch aan te drijven. Ook is een G-kopie sinds zo'n 10 jaar te koop, de Tuff-Bilt. Ook David Brown bouwde een soortgelijke trekker, de 2D.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

REACTIES

comment Door KeesdeNood op zondag 24 mei 2020 17:11 quote
Denise prachtige serie , bewaard me goed dan kun je hem over laten we zeggen 20/30 jaar opnieuw plaatsen . Uit de oude doos van de fam v.d.Boom Gielen .Loveit
comment Door Fiat 1000 op zondag 24 mei 2020 18:33 quote
ik hoop dat wij hem dan nog met net zo veel plezier kunnen kijken als dat ik nu gedaan hebSmile
comment Door Niels (Administrator) op zondag 24 mei 2020 19:19 quote
KeesdeNood schreef: Denise prachtige serie , bewaard me goed dan kun je hem over laten we zeggen 20/30 jaar opnieuw plaatsen . Uit de oude doos van de fam v.d.Boom Gielen .Loveit Ik hoop dat je er dan nog Bent Kees om het mee te maken. Wink
comment Door Denise (Administrator) op zondag 24 mei 2020 20:30 quote
KeesdeNood schreef: Denise prachtige serie , bewaard me goed dan kun je hem over laten we zeggen 20/30 jaar opnieuw plaatsen . Uit de oude doos van de fam v.d.Boom Gielen .Loveit Bedankt Kees!
comment Door charel op zondag 24 mei 2020 23:33 quote
Dat maakt mij als Wieringermeerder natuurlijk wel benieuwd waar deze gelopen heeft Niels, haha. Mooi dat deze behouden is gebleven.
comment Door niewiem op maandag 25 mei 2020 07:22 quote
Knap stukje werk, Niels. En de trekker en het schoffelen.En de foto's van Denise natuurlijk.Cool Wink
comment Door manus op maandag 25 mei 2020 19:05 quote
Mooie serie Denise

En pracht trekker Niels.

ik zoek nog steeds Schmotzer elementen voor de mijne.
comment Door Niels (Administrator) op maandag 25 mei 2020 19:32 quote
@Charel: Bij jullie achterbuurman.
@Ed: Bedankt!
@Leon: Welk type elementen? Ik heb nog een aantal op reserve maar dat zijn hele oude.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.