FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1954 I

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 22 maart 2020 14:00

Eén van de mooie aspecten aan vakblad LandbouwMechanisatie is dat het begin jaren 50 al een internationaal beeld van de mechanisering geeft. Amerika, Frankrijk, België, Duitsland. Allemaal worden ze bezocht en dat levert interessant materiaal op.
image
In het eerste nummer van 1954 aandacht voor de mechanische oogst van katoen. Op de voorgrond een 2-rijïge John Deere No. 8 plukmachine. Op de achtergrond een McCormick 1-rijer.

image
De 5-rijige Hudson bietendunmachine die door Boeke & Huidekoper wordt geïmporteerd.

image
Een wiedmachine voor het schoffelen in de rij in de VS. In elkaar draaiende horizontale tanden eggen tussen de planten.

image
Het machinaal plukken van stoppelknollen. Van dit gewas wordt jaarlijks meer dan 100.000 hectare verbouwd.

image
Met plukriemen worden de knollen in de voorraadbak gebracht.

image
Het opsporen van een storing in de ontsteking op de Praktijkschool voor Landbouwmechanisatie in de Wieringermeer (Slootdorp).

image
Instructiemateriaal waarmee verschillende cursussen worden gegeven van 1 week.

image
Een trekker uitgerust met halfrups die werd gezien tijdens een studiereis in de VS. Onder andere de firma Blackhawk levert deze rupsbanden, die voor zeer mulle droge grond worden gebruikt.

image
Tijdens de Landbouwtentoonstelling in Brussel wordt de McCormick Farmall DLD 2 geïntroduceerd. De 2-cilinder dieselmotor levert 14 pk.

image
De Allgaier A 144 met 44 pk uit een 4-cilinder luchtgekoelde dieselmotor.

image
Wiedraam voor een Allgaier A 111 voor gebruik op zandgrond.

image
J.F. binder voor op de trekker. In dit geval een Porsche.

image
Een harkkeerder aan de hydraulische hefinrichting.

image
In een nieuw artikel over ‘Amerikaanse indrukken’ komt deze trekker met maaibalk voorbij. Deze is uitgerust met een inrichting voor het opvangen van stoten van het mes.

image
Tijdens de Internationale Salon in Parijs was er onder andere veel aandacht voor het maaidorsen, zoals deze nieuwe Aquila 1600 R met 2 dorstrommels. Omdat in Frankrijk een groot arbeidstekort heerst moeten machineconstructeurs de oplossing bieden.

image
De Allis-Chalmers zelfrijdende maaidorser van het type 100. Ook deze machine heeft een dwarsafvoer, net als de All Crop. Een WD 45 trekker fungeert als krachtbron.

image
Het tonen van oldtimers op beurzen is niet nieuw. Lanz toonde een oude trekker op hun stand.

image
De Farmall Utility trekker heeft een 24 pk petroleummotor (afkomstig van de FC) en is bedoeld voor gebruik in boomgaarden.

image
Ook in mei is te lezen over Amerikaanse indrukken. Het hakselen van hooi is daar zeer populair, zoals deze John Deere met Gehl veldhakselaar toont.

image
Voor de hakselaar staat een JD model A.

image
Het vullen van een silo van stropakken met gehakselde maïs. De wagen heeft een beweegbare bodem.

image
Het zaaien van stambonen op het bedrijf van A. Ramondt, akkerbouwer te Sluiskil. In het artikel beschrijft hij hoe grondbewerking en zaaiwerkzaamheden worden gecombineerd op zijn bedrijf van 40 hectare.

image
De enige trekker op het bedrijf is een Farmall H. Deze wordt hier gebruikt met een Krebbekx sleepeg – met ijzeren staven – en een Nordsten Ceres zaaimachine. De eg is aan een toolbar bevestigd. Daarnaast wordt ook nog met 1 paard gewerkt en samengewerkt met de buurman, die 2 paarden bezit.

image
De voorpaginafoto, waarbij verder geen informatie. We zien een Hanomag Met een paarden-wagen tijdens het vullen van een silo met hooi. De methode en hooiblazer zijn nieuwerwets, de wagens nog zeker ouderwets.

image
In Duitsland werden slotenreinigingsmachines gedemonstreerd. Aan de Hanomag R35 halfrups hangt een Wulff reinigingsmachine die door de firma Flügger uit Oldenburg wordt gebouwd.

image
De machine in geheven stand. De totale prijs van de combinatie bedraagt 20.000 D-Mark.

image
Voor die tijd een nieuwe ontwikkeling: Het machinaal maaien van erwten, hier met een Engelse Hume maaier achterop de trekker gebouwd, voor beter zicht.

image
Het elektro-magnetisch bieten dunnen op de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen met een Franse Magnier machine. Door op een knop te drukken blijft de biet gespaard. Anders schoffelt de machine de gehele rij weg. De 3-rijïge machine rijdt 1,1 km/u.

image
De Bolinder Munktell MST 751 is een nieuwe maaidorser die Gebr. Kuiken importeert. De machine lijkt op de grotere modellen en kost 22.500 gulden.

image
Aandacht voor het dunnen van suikerbieten in juli. Echter, de precisiezaaimachines doen dan in Engeland al hun intreden. Deze machine is afkomstig van M&G.

image
Dixie bietendunmachine uit Engeland.

image
De bietendunmachine van de heer Schrage uit Zuiderveen.

image
Ook de vlasteelt vergt veel arbeid begin jaren 50. Maar, de mechanisering heeft een oplossing. Hier 2 Zeelandia vlastrekkermachines met bindapparaat achter de trekker. Al in 1950 wordt 90% van het vlas in Nederland machinaal getrokken. In de Noordoostpolder is dat 100%.

image
De Union vlastrekmachine met 4 elementen. Door een stijgend areaal zijn steeds bredere machines vereist.

image
De Depoortere vlastrekmachine met bindinrichting in transportstand.

image
Union vlastrekmachine met 3 elementen en een bindapparaat.

image
Dezelfde machine, maar dan van achteren gezien.

REACTIES

comment Door Verplanke op zondag 22 maart 2020 20:52 quote
Prachtig weer ! Hoe ouder hoe mooier. Smile
comment Door bolinder op maandag 23 maart 2020 11:58 quote
Prachtig de Union vlasplukkers kan ik me nog goed herrinneren later kwamen de zelfrijders en de eerste jaren waren die nog zo schaars dat die de ronden deden en daarna de getrokken plukkers het afmaakten.
comment Door chrisknijnenburg op zondag 26 april 2020 17:55 quote
Ook weer een mooie serie, bijzonder blijf ik de uitdunmachines vinden. Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.