FOTO'S VAN NIELS VAN DER BOOM - 10 EN 12-12

Door Niels in Agrifoto Foto's, zondag 2 februari 2020 19:00

We zien wederom de oogst van (rode) kool in Flevoland. Deze keer bij Boelens in Biddinghuizen, die hiervoor een unieke Asa-Lift machine lieten bouwen. Ook kijken we mee bij Van Liere Landbouw, die in tandem ploegde. Dit alles in een JD themaserie.
image
Allereerst loonbedrijf Breure - De Waard uit Swifterbant/Zeewolde aan het spit-zaaien met hun Fendt 720 Vario S4. In de fronthef een Kuhn TF 1500 fronttank. Achter een Imants spitmachine met Kverneland rotorkopeg.

image
Op dit perceel zagen we in de vorige serie hoe suikerbieten werden gerooid. Het land is geploegd en ingezaaid. Breure spit en zaait de kopakkers.

image

image

image
Dan naar Boelens Akkerbouw & Groenteteelt in Biddinghuizen. Zij waren op deze mooie dag de laatste rodekool aan het oogsten.

image
Dit gebeurt met een uniek oogstteam. Achter hun John Deere 6430 hangt een 2-rijïge Asa-Lift kooloogstmachine. Ernaast een nieuwe JD 6130R met Weevers kistenwagen.

image
Links een stuk van het perceel dat de dag ervoor was geoogst en waar regen in viel. Rechts vers geoogst land, met duidelijk minder sporen. Met brede banden op lage druk wordt insporing zoveel mogelijk voorkomen.

image
Deze rodekool wordt voor de bewaring geteeld en moet dus heel voorzichtig worden geoogst.

image
Daarvoor liet Boelens deze unieke machine bouwen in samenspraak met dealer Weevers uit Swifterbant. Asa-Lift bouwde hem op maat.

image

image
De machine heeft 2 onafhankelijk werkende elementen voor de kool op 60cm.

image
Twee man controleren het product en werken het waar nodig bij.

image
Voorheen werd met een oogstploeg van 11 man gewerkt aan een oogstband. De capaciteit van deze combinatie ligt met 200 kisten, tegenover 90 voorheen, fors hoger. Daarnaast spaart het personeel uit. Nu zijn 3 trekkerchauffeurs en 2 personen op de machine vereist.

image

image
De man achterop kan tevens de losband handmatig bedienen.

image

image
De trekker rijdt op gps zodat de chauffeur zich op het snijden kan focussen.

image

image
Langs de kistenwagen loopt een kantelbare band over een rail. De trekkerchauffeur bediend de band, waar de kool heel voorzichtig op wordt gedeponeerd. Sensoren vertellen hem met geluidssignalen of de band goed gepositioneerd is.

image
De band schuift tot in de bodem van de kist, waarna hij langzaam inschuift en de kist naar beneden kantelt. Dit gaat volledig automatisch. De beschadiging is zo nagenoeg nul.

image

image
Links de losband van de oogstmachine.

image
Het oogstprincipe is vergelijkbaar met de standaard machine van Asa-Lift. Kunststof rollen trekken het losse blad uit de knollen.

image

image

image

image

image
Iedere kist is op zijn eigen kanteljuk geplaatst. Voor dit seizoen komt er nog een tweede kistenwagen bij, waardoor de capaciteit fors omhoog gaat. 2019 diende als testjaar.

image

image
Op het erf zorgen een Yale en TCM 30 heftruck voor afvoer van de kisten.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image


Meer video's op het Agrifoto Youtube Kanaal

image
Bij Van Liere Landbouw in Swifterbant wordt met 2 trekkers groenbemester omgeploegd. Onder deze natte omstandigheden kon hun rupstrekker niet uit de voeten, dus wordt het zo gedaan.

image
Het ging hier om een perceel geklepelde bladrammenas.

image

image
Voorop een JD 6155R met Kverneland EG 100 4-schaar.

image

image
En een JD 6130R met eveneens een Kverneland EG 100 4-schaar.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

REACTIES

comment Door xc70 op zondag 2 februari 2020 19:38 quote
gisteren nog een rode kool klaar gemaakt Puh , lekker !
comment Door KeesdeNood op zondag 2 februari 2020 20:28 quote
Mooie serie weer Niels en interessant.
comment Door Niels (Administrator) op zondag 2 februari 2020 21:00 quote
Bedankt Kees.
comment Door niewiem op maandag 3 februari 2020 07:32 quote
Mooie serie weer, Niels. En een profi filmpje. Dit zullen de Polen in Nederland wel met argusogen gadeslaan, denk ik.Smile
comment Door Niels (Administrator) op maandag 3 februari 2020 11:38 quote
niewiem schreef: Mooie serie weer, Niels. En een profi filmpje. Dit zullen de Polen in Nederland wel met argusogen gadeslaan, denk ik.Smile Bedankt Ed. Het is een enorm probleem om Poolse arbeiders of andere mensen te vinden inmiddels en ook hun lonen zijn (wellicht terecht) fors gestegen. Zeker in Flevoland waar heel veel behoefte is aan arbeid (fruitteelt en biobedrijven) zijn mensen schaars. Interessant hoe de mechanisatie dan toch met oplossingen komt die voorheen niet rendabel waren ivm lage personeelskosten.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.