FOTO'S VAN KEES DE NOOD I

Door Niels in Agrifoto Foto's, zondag 8 september 2019 19:00

Een heel diverse fotoserie die draait om oldtimers deze keer. Na de restauratie van een Vervaet rooier zien we de Oogstdag in Serooskerke op 17 augustus. Daar kwamen de combines niet in actie, maar wel in Z-V waar Kees een MF 760 bezig zag.
image
Allereerst enkele beelden van de restauratie van de Veraet & Heyens rooier waar Kees aan werkt. Kees: "We zijn begonnen aan de achterkant met de motor, koppeling, etc. We zijn nu inmiddels aan de voorkant beland met de versnellingsbak en meer."

"We hebben de cabine eraf gehaald zodat we daar goed bij kunnen om hem met de hogedrukreiniger schoon te maken. Het is nu dus een cabrio rooier. Het valt goed mee hoeveel werk het is want de machine was goed onderhouden en regelmatig gesmeerd. Wel zaten er door het schoonspuiten en lange stilstaan dingen vast. Het is mooi werk met oude techniek want er zit weinig of geen elektronica op, behalve de verlichting en het starten. De rest is mechanisch."

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Op zaterdag 17 augustus was het Oogstdag in Serooskerke. Dat was althans de bedoeling. Alle machines en de mensen waren aanwezig, maar regen gooide roet in het eten.

image
Ook deze Allis-Chalmers model B was daar te zien. Hij heeft een Urgent opbouw veldspuit uit de jaren 60. Voor die tijd een grote spuit met tweemaal 400 liter tanks en een spuitboom van 18 meter.

image

image

image
Aangezien het toch regende is er wel tijd voor een kleine demonstratie.

image

image

image

image
De bomen zijn origineel 18 meter en later verlengd tot 21 meter.

image

image
De spuit heeft een 3 cilinder Lebo pomp die 100 L/min levert. Op het spatbord de hoofdkraan met sectieafsluiting en drukregelaar.

image

image
De vader van Kees had precies zo'n combinatie in diezelfde tijd. Dit was echter een 12 breed model met 2 tanks van 300 liter.

image
Ook deze MB Trac 800 met Vicon schudeg is mooi om te zien.

image

image
Mooi transport van je oldtimer met deze prachtig gerestaureerde DAF 120.

image
De dorscombinatie van loonbedrijf Brasser stond opgesteld maar kwam helaas niet in actie.

image
Net als deze Claeys M103 van Bo de Kam.

image

image
En de BM Volvo combines van Corné Goedhart.

image

image

image

image

image
Scania 56 voor het oldtie transport.

image
Na een paar schoven dorsen moest ook Sebastiaan Poppe zijn stationaire Zweegers dorsmachine stoppen.

image
Deze wordt aangedreven door een Wolseley verdampingsmotor.

image

image
Wel kon er geploegd worden.

image

image

image
Op maandag 12 augustus zag Kees in Hoek een onbekende Massey Ferguson 760 staan. Ruim een week later, op woensdag 21 augustus, kwam ze in actie.

image
Akkerbouwer Johan Muller uit Hoek kocht de machine deze zomer bij Anné in Kieldrecht. De machine is in 1978 nieuw geleverd aan de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP). Na verschillende eigenaren in Groningen en Zeeland kwam de machine bij Anné terecht.

image

image

image
Eén van de vorige eigenaren heeft de machine overgespoten en er andere stickers op gedaan. Hij ziet er dus goed uit voor zijn leeftijd en loopt perfect.

image
Met deze machine zijn er op dit moment nog 5 MF 760's in werking in Nederland. Ze draaien allemaal in West-Zeeuws Vlaanderen.

image

image

image

image

image

image

image
Voor de machine hangt een 20 voet (6 meter) maaibord.

image

image

image

image

image

image

image
Deze machine heeft een 6 cilinder Perkins motor.

image
Kees kreeg van een kennis een instructieboek van de MF 760 MDE en MDF. Deze namen gaf de RIJP ze. Het opleidingscentrum van de RIJP schreef speciaal voor chauffeurs instructieboeken. Zo ook voor de 760. Een 760 MDE heeft een 140 pk 6 cilinder Perkins AT 6 3541 met turbo en mechanische aandrijving met variator. De 760 MDF heeft een 155 pk 8 cilinder Perkins AV 8.540. Deze is hydrostatisch aangedreven. Deze letters werden opgevolgd door een cijfer.

REACTIES

comment Door manus op zondag 8 september 2019 21:03 quote
Mooie serie Kees, ik was een dag eerder naar huis gegaan anders was ik er op Seroos ook bij geweest.
comment Door bolinder op maandag 9 september 2019 12:07 quote
Heel mooi Kees nog een kleine aanvulling de Allis-Chalmers sproeier die van Flipse uit Westkapelle was kreeg een grote broer John-Deere met Hoegen-Dijkhof opbouw die was 21 meter en toen hebben ze de Allis-Chalmers ook 21 meter breed gemaakt zodat ze in het zelfde spoor konden rijen als dat nodig was.
comment Door KeesdeNood op maandag 9 september 2019 15:35 quote
Bedankt Leon en Corne ook voor de toelichting bij de spuit.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.