FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 01 EN 02-1965

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 19 januari 2020 14:00

Veel nieuwe trekkers en machines in de volgende 2 uitgaven van LandbouwMechanisatie. Van John Deere, International en Fiat bijvoorbeeld. Ook zijn er zeer diverse beelden van onderwerpen als de groenteteelt, hooibouw en de ploegwedstrijden.
image
In een artikel over het wereldkampioenschap ploegen in Oostenrijk is er veel aandacht voor de verschillende ristertypes. De Engelse deelnemer Cole ontwikkelde zijn eigen rister op een Ransomes ploeg.

image
Hier het Sampo-rister dat in de breedte verstelbaar is met een schroefdraad.

image
Een glimmend graslandrister van Kverneland.

image
Ook is er in februari aandacht voor de mechanisatie van de groenteteelt in de open grond. Zoals hier, sla op beddenteelt.

image
Een 'laadbord' aan een Fiat 211R bij de oogst van sla.

image
Een Massey Ferguson 35 met maaikneuzer wordt ingezet om het loof van wortelen te verwijderen.

image
Deze winterwortelen worden vervolgens met een aangepaste aardappelrooier in kistjes gerooid. Eveneens zien we een Fiat 211R.

image
Heel wat nieuwe werktuigen zijn te bespreken deze keer. Daaronder ook deze Ladeklaus opraapwagen van de firma Klausing. O. de Leeuw uit Zwolle importeert hem.

image
De Deense Vety lagedrukpers die O. de Leeuw tevens importeert.

image
Eveneens Deens is is deze Palm-Selandia precisiezaaimachine.

image
Güldner kan nu ook een smalspoortrekker voor de tuinbouw en fruitteelt aanbieden. Deze G40W heeft een 38 pk luchtgekoelde dieselmotor. Motrac uit Zutphen is de importeur.

image
Op 13 januari 1965 heeft Leonard Lang in het Fiat Landbouwmechanisatiecentrum te Apeldoorn de vernieuwde serie Fiat-trekkers aan de pers getoond. Het betrof een wereldprimeur, want nergens anders was de nieuwe serie getoond. De 215 vervangt de 211R die 23 pk heeft uit een 2-cilinder motor.

image
De 315 vervangt de 312R. De accu is voor de vooras geplaatst en de brandstoftank op de motor is beter toegankelijk. De 315 heeft een 35 pk 4-cilinder motor.

image
En tot slot het topmodel 415, als vervanger van de 411R. Deze heeft een 4-cilinder motor die 45 pk levert.

image
In de vorige serie kwam de introductie van de County Super 4/5000 al voorbij (op de Smithfield Show). Begin 1965 is hij ook in Nederland leverbaar. De trekker is beter bekend als type 654. Hij heeft een 60 pk motor van de Ford 5000 Pre Force.

image
De nieuwe Stegsted SB zaaimachine die Cebeco importeert.

image
De Votex Hexa U 2 cirkelmaaier kan niet alleen in boomgaarden maaien maar ook gebruikt worden voor hooi- en kuilgras.

image
In transportstand achter een International McCormick.

image
IH importeur H. Englebert organiseerde in het Ahoy-gebouw in Rotterdam een tentoonstelling voor het volledige IH programma. Daar werd ook deze Farmall 806D getoond met 100 pk. Er zijn ook een kleinere 514 en 706 met 51 en 76 pk.

image
Cebeco brengt voor 1965 zijn 'hooimaker' in een beperkte productie op de markt. Het maaiwerk bestaat uit scharnierend bevestigde messen, die gelijk zijn aan een maaikneus-hakselaar. Ervoor staat een Same 240.

image
De hooimaker vraagt 20 pk en kost ongeveer 2.000 gulden.

image
Ook John Deere importeur Louis Nagel heeft nieuws. In 1956 nam John Deere Heinrich Lanz in Mannheim over. Een nieuwe serie vervangt nu het Lanz-DNA. Eind januari werden de nieuwe trekkers getoond in Arnhem. De 310 heeft een 32 pk 3-cilinder motor.

image
De 510 levert 40 pk uit een 4-cilinder diesel. Het uiterlijk is vergelijkbaar met de oude 300, 500 en 700. Het innerlijk is echter vernieuwd. De motoren zijn geheel nieuw, met onder andere Amerikaanse componenten als een roterende brandstofpomp.

image
Type 710 levert 50 pk uit eveneens een 4-cilinder 3,32 liter motor. Wie nog meer vermogen wil moet kiezen voor de Amerikaanse modellen 3020, 4020 en 5010.

image
JD heeft ook nieuwe werktuigen om te laten zien. Bijvoorbeeld deze CB 300 pers, die in Frankrijk wordt gebouwd.

image
Eveneens uit Frankrijk komt de JD AH 200 cirkelschudder die 1.810 gulden kost.

image
De Stimegg schudeg die gebouwd wordt door B. Johmann uit het Duitse Limbach. Voor een 3 meter exemplaar is 40 pk vereist.

image
Op de voorpagina van het maartnummer prijkt deze draadkraan voor het slootonderhoud.

image
Verder wordt ingegaan op de zaaibedbereiding in het voorjaar. Voor een diepe grondbewerking in 1 werkgang is de schudeg, zoals deze Structural erg populair. Constructiebedrijf De Vries uit Sint-Jacobiparochie bouwt de machine. Ervoor een IH McCormick. 64 staat er op de motorkap geverfd. Zou het een trekker van de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen kunnen zijn?

image
De Vicon schudeg met daarachter een lichte net-eg voor het klaarleggen van bietenland. Ook hier een IH McCormick ervoor met een mooie cabine.

image
In een artikel over hooi als ruwvoer wordt stilgestaan bij het winnen ervan. Een goede schudder moet de wiersen goed spreiden, zo concludeert LM.

image
Een aangepaste maaikneuzer voor de hooibouw die het zwad extra kneust.

image
Deze foto kwamen we eerder al eens tegen, van het zaaien van suikerbieten bij landbouwbedrijf de Wilhelminapolder. In een artikel over precisiezaai wordt hij opnieuw getoond. Voor de zaaimachine een Fordson Dexta.

image
In de rubriek 'Wenken van Lezers' wordt deze baggersleep behandeld. De Ford trekker is uitgerust met een systeem voor ontlasting van de driepunts hefinrichting. Het wordt door uitvinder J. Wassenaar uit Alphen a.d. Rijn al 5 jaar succesvol toegepast.

image
Tot slot de nieuwe Hesston zwadmaaier geïmporteerd door Cebeco uit de VS. Het type 260 heeft een maaibreedte van 10 tot 16 voet.

REACTIES

comment Door bolinder op zondag 19 januari 2020 15:41 quote
Weer heel mooi en leerzaam.
comment Door modest op zondag 19 januari 2020 19:44 quote
Bedankt om dit moois te delen met ons !
comment Door KeesdeNood op maandag 20 januari 2020 17:40 quote
Interessant weer.Loveit

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.