FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1954 I
Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 22 maart 2020 14:00
Eén van de mooie aspecten aan vakblad LandbouwMechanisatie is dat het begin jaren 50 al een internationaal beeld van de mechanisering geeft. Amerika, Frankrijk, België, Duitsland. Allemaal worden ze bezocht en dat levert interessant materiaal op.
In het eerste nummer van 1954 aandacht voor de mechanische oogst van katoen. Op de voorgrond een 2-rijïge John Deere No. 8 plukmachine. Op de achtergrond een McCormick 1-rijer.
De 5-rijige Hudson bietendunmachine die door Boeke & Huidekoper wordt geïmporteerd.
Een wiedmachine voor het schoffelen in de rij in de VS. In elkaar draaiende horizontale tanden eggen tussen de planten.
Het machinaal plukken van stoppelknollen. Van dit gewas wordt jaarlijks meer dan 100.000 hectare verbouwd.
Met plukriemen worden de knollen in de voorraadbak gebracht.
Het opsporen van een storing in de ontsteking op de Praktijkschool voor Landbouwmechanisatie in de Wieringermeer (Slootdorp).
Instructiemateriaal waarmee verschillende cursussen worden gegeven van 1 week.
Een trekker uitgerust met halfrups die werd gezien tijdens een studiereis in de VS. Onder andere de firma Blackhawk levert deze rupsbanden, die voor zeer mulle droge grond worden gebruikt.
Tijdens de Landbouwtentoonstelling in Brussel wordt de McCormick Farmall DLD 2 geïntroduceerd. De 2-cilinder dieselmotor levert 14 pk.
De Allgaier A 144 met 44 pk uit een 4-cilinder luchtgekoelde dieselmotor.
Wiedraam voor een Allgaier A 111 voor gebruik op zandgrond.
J.F. binder voor op de trekker. In dit geval een Porsche.
Een harkkeerder aan de hydraulische hefinrichting.
In een nieuw artikel over ‘Amerikaanse indrukken’ komt deze trekker met maaibalk voorbij. Deze is uitgerust met een inrichting voor het opvangen van stoten van het mes.
Tijdens de Internationale Salon in Parijs was er onder andere veel aandacht voor het maaidorsen, zoals deze nieuwe Aquila 1600 R met 2 dorstrommels. Omdat in Frankrijk een groot arbeidstekort heerst moeten machineconstructeurs de oplossing bieden.
De Allis-Chalmers zelfrijdende maaidorser van het type 100. Ook deze machine heeft een dwarsafvoer, net als de All Crop. Een WD 45 trekker fungeert als krachtbron.
Het tonen van oldtimers op beurzen is niet nieuw. Lanz toonde een oude trekker op hun stand.
De Farmall Utility trekker heeft een 24 pk petroleummotor (afkomstig van de FC) en is bedoeld voor gebruik in boomgaarden.
Ook in mei is te lezen over Amerikaanse indrukken. Het hakselen van hooi is daar zeer populair, zoals deze John Deere met Gehl veldhakselaar toont.
Voor de hakselaar staat een JD model A.
Het vullen van een silo van stropakken met gehakselde maïs. De wagen heeft een beweegbare bodem.
Het zaaien van stambonen op het bedrijf van A. Ramondt, akkerbouwer te Sluiskil. In het artikel beschrijft hij hoe grondbewerking en zaaiwerkzaamheden worden gecombineerd op zijn bedrijf van 40 hectare.
De enige trekker op het bedrijf is een Farmall H. Deze wordt hier gebruikt met een Krebbekx sleepeg – met ijzeren staven – en een Nordsten Ceres zaaimachine. De eg is aan een toolbar bevestigd. Daarnaast wordt ook nog met 1 paard gewerkt en samengewerkt met de buurman, die 2 paarden bezit.
De voorpaginafoto, waarbij verder geen informatie. We zien een Hanomag Met een paarden-wagen tijdens het vullen van een silo met hooi. De methode en hooiblazer zijn nieuwerwets, de wagens nog zeker ouderwets.
In Duitsland werden slotenreinigingsmachines gedemonstreerd. Aan de Hanomag R35 halfrups hangt een Wulff reinigingsmachine die door de firma Flügger uit Oldenburg wordt gebouwd.
De machine in geheven stand. De totale prijs van de combinatie bedraagt 20.000 D-Mark.
Voor die tijd een nieuwe ontwikkeling: Het machinaal maaien van erwten, hier met een Engelse Hume maaier achterop de trekker gebouwd, voor beter zicht.
Het elektro-magnetisch bieten dunnen op de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen met een Franse Magnier machine. Door op een knop te drukken blijft de biet gespaard. Anders schoffelt de machine de gehele rij weg. De 3-rijïge machine rijdt 1,1 km/u.
De Bolinder Munktell MST 751 is een nieuwe maaidorser die Gebr. Kuiken importeert. De machine lijkt op de grotere modellen en kost 22.500 gulden.
Aandacht voor het dunnen van suikerbieten in juli. Echter, de precisiezaaimachines doen dan in Engeland al hun intreden. Deze machine is afkomstig van M&G.
Dixie bietendunmachine uit Engeland.
De bietendunmachine van de heer Schrage uit Zuiderveen.
Ook de vlasteelt vergt veel arbeid begin jaren 50. Maar, de mechanisering heeft een oplossing. Hier 2 Zeelandia vlastrekkermachines met bindapparaat achter de trekker. Al in 1950 wordt 90% van het vlas in Nederland machinaal getrokken. In de Noordoostpolder is dat 100%.
De Union vlastrekmachine met 4 elementen. Door een stijgend areaal zijn steeds bredere machines vereist.
De Depoortere vlastrekmachine met bindinrichting in transportstand.
Union vlastrekmachine met 3 elementen en een bindapparaat.
Dezelfde machine, maar dan van achteren gezien.
REACTIES
Door Verplanke op zondag 22 maart 2020 20:52
Prachtig weer ! Hoe ouder hoe mooier.
Door bolinder op maandag 23 maart 2020 11:58
Prachtig de Union vlasplukkers kan ik me nog goed herrinneren later kwamen de zelfrijders en de eerste jaren waren die nog zo schaars dat die de ronden deden en daarna de getrokken plukkers het afmaakten.
Door chrisknijnenburg op zondag 26 april 2020 17:55
Ook weer een mooie serie, bijzonder blijf ik de uitdunmachines vinden. Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord.
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.