FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 09 - 12-1965

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 16 februari 2020 14:00

We sluiten de jaargang 1965 af met het bespreken van de laatste 4 nummers in dat jaar. De oogst is in volle gang, wat veel interessante onderwerpen en demonstraties oplevert. Ook zijn er shows, zoals die in Zuidlaren, met veel nieuwe machines.
image
Op de voorpagina van september prijkt een 'aardappelverzamelrooier' in actie. Het gaat om een Amac C2 met ervoor een Volvo BM 350. Ernaast rijdt een David Brown 25D? met zelflossende wagen.

image
D. Hartmans, van het Centrum voor Rationele Bedrijfsvoering Zuid-Hollandse Eilanden (tegenwoordig PPO Westmaas), beschrijft hoe granen met behulp van een kunstmeststrooier gezaaid kunnen worden. Bij een goede afstelling gaat dat met deze Amazone ZA centrifugaalstrooier prima, zo concludeert hij.

image
Vervolgens wordt het zaad ingewerkt door een International McCormick met Marsk Stig triltandcultivator.

image
Een ander artikel staat stil bij het beproeven van werktuigen. Dat gebeurt op de Oostwaardhoeve in Slootdorp. Het proefbedrijf van de I.L.R. We zien een strooiertest van de Amazone (zoals hierboven) aan een IH McCormick D-430. Leuk detail: We hebben hier ook kleurenfoto's van afkomstig van oud-directeur C.A den Otter. Die vind je hier.

image
Ook een foto van hetzelfde bedrijf, in een ander artikel. Het gaat over een opgebouwde Opacol persluchtslang om de maaidorser schoon te blazen.

image
En ook de laatste foto van september is bij het I.L.R. in Slootdorp genomen. Hier wordt een Krakei 1-WR aardappelrooier getest door het ILR middels een speciale meetauto. Via een kabel aan de zijkant wordt het benodigd vermogen gemeten. Ervoor staat een Fordson Super Major. Let ook op de bijzondere uitlaat?

image
Iets heel anders op de voorpagina in oktober. Voor het transporteren van fabrieksaardappelen in de Veenkoloniën wordt steeds vaker motorisatie toegepast, aldus het blad.

image
Deutz heeft eind 1965 zijn trekkerserie aangepakt. Die bestaat nu uit 7 modellen lopend van de D2505 tot de D8005. Nieuw is de Multimat transmissie die alleen op de 4505 en 5005 leverbaar is. Deze transmissie kan zonder koppelen 30% worden verhoogd.

image
De D5005 heeft 45 pk en is leverbaar met de Multimat-transmissie. Je hebt dan 12x4 versnellingen. Deze vervangt de vroegere D55.

image
N. Oosterhuis te Overschild produceert deze klauwvork met parallelgeleiding voor montage aan de voorlader. In dit geval gaat het om een MIL (Midland Industries) voorlader. Hij kost 1.000 gulden.

image
Op donderdag 9 september 1965 is de Landbouwpraktijkschool te Emmeloord geopend. Achteruit rijden met een 4-wielige wagen is 1 van de oefeningen. De praktijkschool in Dronten gebruikt nog altijd soortgelijke wagentjes.

image
Half oktober werd in de KMWP te Wilhelminadorp een landelijke bietenoogstdemonstratie gehouden. Daar was deze zelfrijdende Peter Standen Solobeet te zien. De bunker heeft een inhoud van 2.250 kilo en een Massey Ferguson 35 drijft hem aan.

image
Een nieuwe rooier die werkend werd getoond is de Schmotzer BK 400 met een kiepbunker van 2.000 kilo.

image
De Rustica RK 2-35 deponeert het blad automatisch in een dwarsrij.

image
In Scandinavië zijn korfrooiers populair. Deze 2-rijiïge Mads Amby werd in Zeeland getoond.

image
Een Ugerløse maaikneuzer klapt de bieten en met de gemonteerde nakopper worden de bieten gekopt.

image
De Hilleshög bietenlader laadt de bieten uit een langszwad. Met deze machine werden de zwaden van een Volvo A500 opgeladen.

image
De Eicher werktuigtrekker met een opgebouwde (Stoll) bunkerrooier.

image
In het volgend artikel wordt dieper ingegaan op de werking van verschillen types greppelfrezen. Hier de machine van Ridder aan het werk.

image
Ridder produceert ook deze Duo greppelfrees.

image
Het maken van een nieuwe greppel met de Vavee greppelfrees.

image
De Gyro greppelfrees met een vijzel.

image
Traditiegetrouw wordt op de derde dinsdag in oktober de Zuidlaarder Paardenmarkt gehouden. Hiertoe behoort ook een landbouwbeurs, die ieder jaar in omvang toeneemt. Boeke en Huidekoper toonde daar hun nieuwe importmerk: Kverneland. De fabriek kan 2 tot 6-schaar ploegen leveren. Deze 4-schaar kost 2.350 gulden.

image
De firma N. Oosterhuis uit Overschild importeert eveneens uit Noorwegen deze Lien. Hij kost 1.900 gulden.

image
Een nieuwe zaaimachine in Nederland is de Amazone D4 voor trekkeraanbouw in werkbreedtes van 2,5 of 3 meter.

image
De 12-rijïge Palm precisiezaaimachine op de stand bij O. de Leeuw.

image
De cyclomaaier van Zweegers wordt door Fahr in licentie gebouwd en als Fahr cirkelmaaier verkocht. Sieberg verkoopt de machine zo weer in ons land.

image
De Mentor trekker-trommelschudder van Gebr. de Haan uit Oosterzee is eveneens nieuw. Hij werkt 2,20m breed en kost 1.825 gulden.

image
De Vicon-Lely Sprintmaster is een speciale hark voor werkbreedtes tot 3 meter. Tot 25 km/u kan hij volgens de fabrikant werken.

image
De Köla Super is een nieuwe maaidorser van Ködel & Böhm. Hij is leverbaar met een 10 of 16 voet maaibord en wordt door een 6-cilinder Perkins van 106 pk aangedreven. De aandrijving is bijzonder, zo meldt het blad: Hij is namelijk volledig hydrostatisch van 0 tot 20 km/u. Zijlstra & Bolhuis is de importeur.

image
Claeys heeft zijn Clayson maaidorsers grondig gewijzigd. De M89 is de opvolger van de M80 en de M133 de opvolger van de M103. Nieuw is de M135, die een luxe uitvoering van de M133 is. De M140 Armada is ongewijzigd.

image
Laverda volgt zijn M90 op met de M100. Deze machine is leverbaar met snijbreedtes van 2,60, 3,10 of 3,60m. De motor is een 4-cilinder 76 pk diesel. Leonard Lang is uiteraard importeur.

image
New Holland volgt zijn 69 opraappers op met de 268. De invoer gebeurt nu met horizontaal bewegende balken die rechtstreeks vanaf de perskamer worden aangedreven.

image
Massey Ferguson neemt naar Zuidlaren de 12 mee, als opvolger van model 10. De pick-up is 1,42m breed. Het aantal slagen is vergroot naar 80 per minuut.

image
Op basis van de Hola stoppelknollentrekker heeft Kemper een voederbietenrooier ontwikkeld. Met klembanden wordt 1 rij gerooid. De machine kost tussen de 6.000 en 7.000 gulden.

image
De Climax wagen is een combinatie tussen een 2- en 4-wielige wagen. De zwenkwielen maken het mogelijk hem achter een rooier te hangen. In de Veenkoloniën wordt dit algemeen toegepast.

image
Breston losinrichting voor zijkippers. De 5 meter lange horizontale band is in snelheid verstelbaar.

image
Voor tuinbouwtoepassingen levert Vicon nu ook de smalle Rotaspa 140 machine die 1,40m breed werkt. Tevens bouwt Vicon en zelfrijdende spitmachine! (helaas geen foto). Deze heeft een werkbreedte van 6,30m en kost 50.000 gulden. Hij is bedoeld voor 200 tot 300 hectare spitten per jaar.

image
Dan bereiken we december. Deze keer wordt stilgestaan bij het toenemend gebruik van trekkervoorladers. 'Een sterke arm voor de boer'. Bijvoorbeeld aan deze Deutz D40. De voorlader is uiteraard een Baas.

image
Dan iets heel anders: mechanisering van de gladiolenteelt. In Noord-Holland, op Flakkee, Zuid-Beveland, West-Brabant en op Tholen wordt dit gewas geteeld. In totaal bedraagt het areaal 1.500 hectare. Een aardappellooftrekker wordt op de foto gebruikt om het loof te verwijderen. De bollen worden op ruggen geteeld.

image
Een aangepaste Hagedorn aardappelrooier doet dienst als voorraadrooier.

image
Een BAV verzamelrooier met 2 of 3 personen om direct in zakken te rooien.

image
Een rubbermat met soepele vingers wordt gebruikt om de reiniging te verbeteren.

image
LM bezocht een enorm veehouderijbedrijf in Californië. Daar trof het deze Oliver Super 55 aan met een V-hark voor het harken van luzerne.

image
Een mooie plaat van de nieuwe BM-Volvo S950 maaidorser die de langlopende S 1000 moet vervangen. Er zijn 10, 12 en 14 voet maaiborden leverbaar. Die van 12 en 14 voet zijn tevens afneembaar. De motor kreeg er 10 pk bij en levert nu 90 pk, afkomstig van een Volvo D50A. De richtprijs bedraagt 37.500 gulden.

image
Meer maaidorsernieuws. Epple-Buxbaum uit Oostenrijk komt met de Epple-Mobil 1000. Deze maait 3,10m breed en heeft een 75 pk motor.

image
Ford introduceert voor de Nederlandse markt een nieuwe lijn grondverzetmachines vanwege de sterk toenemende vraag. Hier de Ford 4400 industrietrekker met 735 voorlader.

image
De Ford 4500 graaf-laadcombinatie.

image
Laverda viert eind 1965 zijn 100 jarig bestaan. Aan de eindmontageband in Breganze zien we de M100 maaidorsers van de band rollen. Deze machine is volledig van gegalvaniseerd staal gebouwd.

REACTIES

comment Door Verplanke op zondag 16 februari 2020 14:15 quote
Wederom 'n mooie serie met oude foto's. Prachtig !
comment Door manus op zondag 16 februari 2020 15:42 quote
Mooie serie, en mooi om de gladiolenoogst te zien, niet onbekend in de familie
comment Door xc70 op zondag 16 februari 2020 19:16 quote
prachtige serie Cool
comment Door modest op zondag 16 februari 2020 19:21 quote
Vroeger veel gewerkt met de Deutz 30 05 van mijn grootvader. Ik vond het maar een onding Confused
comment Door Bollenbouwer op maandag 17 februari 2020 17:40 quote
Hmm zo waardeer ik wel weer dat we ze gewoon in de kieper rooien. Afgelopen jaar de 50e oogst van dat gewas gehad.
Laatst aangepast door: Bollenbouwer op maandag 17 februari 2020 17:46.
comment Door niewiem op dinsdag 18 februari 2020 07:15 quote
Wederom prachtig,Niels. Cool Smile

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.