FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: WIM VAN DER BLIEK
Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 24 november 2019 14:00
Het is inmiddels eind november en dus breekt de tijd voor foto's uit de oude doos weer aan. Kees de Nood kreeg mooie oude foto's in handen van Wim van der Bliek uit Zeeland. We zien heel diverse plaatjes uit verschillende periodes van de landbouwmechanisatie.
Kees de Nood scande de foto's in en verzorgde ook de teksten. Een korte inleiding: Wim groeide op een boerderij op en had al vroeg veel belangstelling voor de mechanisatie. Hij volgde een technische opleiding en ging werken bij een mechanisatiebedrijf. De foto's komen uit zijn privécollectie.Graan dorsen met een Bolinder-Munktell S1000 combine van loonbedrijf Gebr. Karelse uit Koudekerke. Aan het stuur zit Gideon Karelse. Een bekende op Agrifoto, want afgelopen zomer maakte Kees nog foto's van hem aan het stro persen. Deze foto is genomen in 1960.
Ploegen met een John Deere 310 in oktober 1967.
Aardappelen poten met een 1-rijïge International McCormick pootmachine in 1957.
Luzerne maaien met een John Deere 1040 en Busatis dubbele messenbalk in 1989. De luzerne werd geruiterd en op het eigen bedrijf gebruikt.
Gras maaien met de JD 1040 en een Kuhn schijvenmaaier. Dit was in de zomer van 2004.
Haver zaaien met een nieuwe Hassia DU300 zaaimachine in het voorjaar van 1987.
Bietenland klaarleggen, maart 2003, met een JD 2140 en Lely rotorkopeg met pakkerwals.
Loonbedrijf Janse uit Wolphaartsdijk dorst zomergerst met hun New Holland Clayson 8080 op 21 juli 1990.
De JD 2140 is nu in actie met een Miedema enkelas kipper. Deze is van de familie Van der Bliek.
Suikerbieten laden met een Atlas 1404 W mobiele kraan. Aan de giek hangt een Pladdet grijper. De combinatie is van Chris Hoondert. De foto werd genomen in oktober 1993.
Suikerbieten rooien door een mooie Eicher werktuigdrager met opgebouwde Eicher/Stoll rooier van loonbedrijf Gebr. Geene uit Wolphaartsdijk.
Dit was in 1990. Op de rooier staat Eicher, maar het rooisysteem kwam van Stoll.
Beide rooiers van Gebr. Geene in actie. Die op de achtergrond is een rode. De eerste series waren groen en later volgde de rode.
Dan iets bijzonders: Van der Vliek teelde vlas voor De Nood en Pouwer uit Middelburg. Deze vlasser had zijn eigen systeem om het vlas naar België te transporteren. De bossen werden opgestapeld in een vierkante palletkar. Wanneer de kar vol was werd de bak, met open bodem, op de grond gezet met een handlier. De basis voor de bodem was een ruiterdrager. Op de achtergrond zie je de pakketten staan. De vlasser had een Ford 400 met achterop een hefmast. Deze zette 2 pakketten op elkaar. Zo werden ze getransporteerd. Of naar de opslag in Koudekerke, of direct voor de verwerking naar België.
De graanoogst en nu hangt achter de 2140 een tandemas Mullié 11 tons kipper.
Luzerne hakselen met de Hesston Field Queen 7665 van Grasdrogerij J.G Timmerman uit Kortgene. De foto werd in 1991 gemaakt.
Zaailand ploegen met de JD 2140 en Rumptstad 2-schaar ploeg in het najaar van 1991.
Loonbedrijf Geene had ook een Eicher werktuigdrager met Dubex opbouwveldspuit. Deze was 21 meter en hydraulisch opklapbaar. Er was ook een cabine opgebouwd. Dit werd gedaan door Leenpoel Mechanisatie uit Kamperland, die destijds Eicher-dealer waren.
Aardappelen rooien onder natte omstandigheden, door loonbedrijf Janse, met hun Grimme DLS 1500. Een Case IH Maxxum 5140 fungeert als duwtrekker.
Ervoor staat een Engelse Case International 685XL. De foto werd begin jaren 90 gemaakt.
Door het team van mechanisatiebedrijf Leenpoel werden diverse machines omgebouwd. Hier een serie van 7 Franquet bietenladers nadat ze gespoten waren. De opdrachtgever was het IRS. De machine werden omgebouwd om proefvelden mee op te laden. Dit was begin jaren 90.
Eén van de laders in actie met een Fiat 80-90 DT.
Een andere klus. Het frame van deze Mullié kipper was geknikt.
Even de mouwen opstropen en ze was weer als nieuw, zei Wim. Leenpoel kreeg het merk Mullié in 1995 in handen. Vanaf 2000 werden de kipwagens bij Vandenende Machinebouw in Borssele geproduceerd.
Een Noord-Bevelandse loonwerker had zelf een 3-rijïge Matrot ontbladeraar omgebouwd om uien mee te klappen. Dit werkte goed en hij vroeg Leenpoel om er nog een te bouwen, maar dan nieuw. Zo kwam begin jaren 80 de Leenpoel loofklapper op gang. Daarna kwam ook de vraag om rooiers te gaan bouwen. Leenpoel stopte in 2000 en de productie van de klappers en rooiers werd voortgezet door mechanisatiebedrijf Louis Verburg uit Nieuwerkerk. Zo ontstond de merknaam MacLouis.
In een septembernummer van Nieuwe Oogst stond een artikel over het opladen van bietenproefvelden, met een Franquet lader. Een kleine 30 jaar later functioneren ze dus nog steeds prima. Ook IRS heeft er nog een in gebruik om cichorei mee op te laden.
Eén van de 7 laders bezig in Limburg.
Een gebruikte Claas Senator wordt geladen om geëxporteerd te worden naar een tweede leven in de Balkan.
Terug naar het bedrijf van de familie Van der Bliek. Aardappelland klaarleggen met een JD en Lely rotoreg.
En daarna poten met een Gruse pootmachine.
Suikerbieten zaaien met de Eicher G40 Unisuper en 6-rijïge Hassia Exact precisiezaaimachine. Op de zaaimachine zijn Horstine Farmery granulaatstrooiers opgebouwd om Temik in de rij toe te dienen.
Stro persen op de wagen met een IH Hydro 85 en International 554 pers.
Wim is een oldtimerliefhebber en vooral gek van het merk Allis-Chalmers. Hier is hij bezig tijdens een ploegwedstrijd met zijn A-C model U en een 2-schaar rondgaande A-C ploeg.
Bezig met de eindvoor.
Tot slot een heel eind terug in de tijd: juni 1927. Aardappelen spuiten met paardentractie op een perceel in Oud-Sabinge.
Eveneens in de jaren 20: Land klaarleggen met een 5-balks eg. Misschien nog wel met houten tanden, maar dat is op de foto niet te zien.
REACTIES
Door Fendt104s op zondag 24 november 2019 17:55
Wat een mooie foto serie Kees!
Vooral de oudere foto’s geven mooie indruk!
Ben nu al benieuwd naar de volgende serie
Vooral de oudere foto’s geven mooie indruk!
Ben nu al benieuwd naar de volgende serie
Door manus op zondag 24 november 2019 19:41
Mooi om eens foto's te zien van werkende Eichers Kees.
Weet je misschien ook waar deze zijn gebleven?
Weet je misschien ook waar deze zijn gebleven?
Door Gerbert op zondag 24 november 2019 22:10
Mooi
Volgens mij heette het blad toen nog gewoon Oogst. Met een harm peentje stripje op pagina 7 ofzo.
Volgens mij heette het blad toen nog gewoon Oogst. Met een harm peentje stripje op pagina 7 ofzo.
Door Niels (Administrator) op maandag 25 november 2019 11:23
Gerbert schreef:
Mooi
Volgens mij heette het blad toen nog gewoon Oogst. Met een harm peentje stripje op pagina 7 ofzo. Dit artikel komt uit een nummer van afgelopen september.
Volgens mij heette het blad toen nog gewoon Oogst. Met een harm peentje stripje op pagina 7 ofzo. Dit artikel komt uit een nummer van afgelopen september.
Door bolinder op maandag 25 november 2019 13:05
Mooie serie kees en Leon een van de Eicher bietenrooiers is bewaard gebleven en nog steeds daar in de buurt bij een hobbyist.
Door KeesdeNood op maandag 25 november 2019 19:14
Bedankt Thijmen ,Leon , Gerbert en Corne.
Laatst aangepast door: Niels op maandag 25 november 2019 19:50.
Laatst aangepast door: Niels op maandag 25 november 2019 19:50.
Door Verplanke op maandag 25 november 2019 19:59
Is weer leuk om te zien!
Door manus op maandag 25 november 2019 20:22
bolinder schreef:
Mooie serie kees en Leon een van de Eicher bietenrooiers is bewaard gebleven en nog steeds daar in de buurt bij een hobbyist.
Oke een keer aan het werk zetten dan!!!
Oke een keer aan het werk zetten dan!!!
Door Gerbert op maandag 25 november 2019 20:37
Niels schreef:
[..]
Dit artikel komt uit een nummer van afgelopen september.
Ah oke, had ik niet begrepen.
Door Erik_Koolhof op dinsdag 26 november 2019 14:25
Prachtig weer
Door chrisknijnenburg op zondag 22 december 2019 17:59
Schitterende fotoreeks. In "oud"zeeland heb ik altijd interesse.
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.